choice

Είναι τα ηφαίστεια η επόμενη πηγή ενέργειας του πλανήτη;

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι μέσα στα επόμενα 70 χρόνια θα υπάρχει έλλειψη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους τα αποθέματα καυσίμων στη φύση έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Η κρίσιμη διαπίστωση έδωσε το κίνητρο στους επιστήμονες να ανακαλύψουν καινοτόμες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας, ξεφεύγοντας από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και επιλέγοντας το έξυπνο ενεργειακό μέλλον που δείχνει προς το διάστημα, τους ωκεανούς και...τα ηφαίστεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τα καυτά πετρώματα που βρίσκονται κάτω από τα ηφαίστεια, καθώς ο ατμός που θα προκληθεί θα μπορούσε να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσα από υπόγειες τουρμπίνες.

Στη νήσο Ιάβα της Ινδονησία,ς έχει πραγματοποιηθεί ανάλογο εγχείρημα με την κατασκευή του Γεωθερμικού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Windu Wayang, με ενθαρρυντικά και πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ο σταθμός χρησιμοποιεί τη θερμότητα της Γης για την παραγωγή ενέργειας, μεταφέροντας με σωλήνες ατμό από τα ηφαίστεια της γύρω περιοχής.
 
Τα δεκάδες ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας, προσφέρουν μια ισχυρή πηγή ενέργειας μέσω υπόγειων δεξαμενών με ζεστό νερό που ρέει μέσα από τα καυτά πετρώματα, ενώ τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξάγουν τον ατμό από τις δεξαμενές και τον χρησιμοποιούν για να ενεργοποιήσουν τις τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
 
Επιπλέον ο σταθμός έχει το προσόν να εκπέμπει ελάχιστα ή μηδενικά αέρια του θερμοκηπίου, ενώ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο να επεκταθεί και να αποτελέσει το μεγαλύτερο οικολογικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στον κόσμο.
 
Το έθνος της Ινδονησίας έχει τα μεγαλύτερα γνωστά γεωθερμικά αποθέματα στον κόσμο και αναζητεί απεγνωσμένα την καθαρή ενέργεια που θα δώσει διέξοδο στο 1/4 του πληθυσμού της που εξακολουθούν να ζουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!
 
Η γεωθερμική σαν εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Βέβαια υπάρχουν και αντίθετες απόψεις όπως του Ben Matek, βιομηχανικού αναλυτή για την Εταιρία Γεωθερμικής Ενέργειας: «Οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής είναι πιο περίπλοκες από την οικοδόμηση ηλιακών και αιολικών εγκαταστάσεων. Είναι πολύ πιο εύκολο να πετάξουν μερικούς ηλιακούς συλλέκτες σε ένα αγρόκτημα».
 
Ωστόσο, μόνο η γεωθερμική μπορεί να προσφέρει συνεχές ρεύμα, καθώς οι γεωθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να λειτουργούν ασταμάτητα χωρίς να χρειάζεται δυνατός αέρας ή μεγάλη ηλιοφάνεια.