choice

Αυτό είναι το πιο μοναχικό μέρος του κόσμου!

Το Tristan da Cunha είναι ένα αρχιπέλαγος, μία συστάδα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, 2.816 χμ από την Νότια Αφρική και 3.360 χμ από την Νότια Αμερική.
Αποτελεί τμήμα του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους και ανακαλύφθηκε από τον Πορτογάλο εξερευνητή Tristão da Cunha το 1506.

Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας στην περιοχή την ημέρα της ανακάλυψης, ο Tristão da Cunha δεν κατάφερε να αποβιβαστεί σε κάποιο από τα νησιά, όμως το αρχιπέλαγος πήρε το όνομά του ώστε να θυμίζει σε όλους τον πρώτο άνθρωπο που το αντίκρισε.

Η πρώτη εξερεύνηση του αρχιπελάγους έγινε από την Γαλλική φρεγάτα L'Heure du Berger το 1767, ενώ ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε στο κύριο νησί τον Δεκέμβριο του 1810 από τον Jonathan Lambert, από το Salem της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Μάλιστα ανακήρυξε τα νησιά ως ιδιοκτησία του και τα ονόμασε "Islands of Refreshment"-"Νησιά της Αναψυχής". Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει πολύ σε αυτόν τον μακρινό παράδεισο μια και 2 χρόνια μετά έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα με βάρκα.

Το 1961 το κύριο νησί καταστράφηκε από μία ηφαιστειακή έκρηξη η οποία ανάγκασε τους κατοίκους να τραπούν σε φυγή εγκαταλείποντάς το. Το μεγαλύτερο μέρος όμως των κατοίκων επέστρεψε στον αγαπημένο του τόπο δύο χρόνια αργότερα, για να ξαναχτίσει ότι εξαφάνισε η λάβα.

Με πληθυσμό σήμερα μικρότερο των 300 κατοίκων και χωρίς αεροδρόμιο, το Tristan da Cunha είναι προσβάσιμο αποκλειστικά μέσω θαλάσσης. Η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία, την αλιεία και την γεωργία, ενώ αλιευτικά σκάφη από την Νότια Αφρική εξυπηρετούν τακτικά το νησί.

Το πιο “μοναχικό” μέρος του κόσμου απέκτησε τηλεόραση μόλις το 2001 και το μοναδικό διαθέσιμο κανάλι είναι η Υπηρεσία Προγράμματος Τηλεόρασης του Βρετανικού Στρατού από τα Νησιά Φώκλαντ.
Εξαιτίας της απομόνωσής του, οι κάτοικοι μιλούν μία ασυνήθη αργκό διάλεκτο της Αγγλικής γλώσσας.