choice

Οι πλανήτες «οφθαλμοί» μπορούν να κατοικηθούν

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει μετατραπεί σε ακούραστο κυνηγό πλανητών, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν βιώσιμους και κατοικήσιμους κόσμους για τον άνθρωπο.
 
Διαστημικά σκάφη όπως το Kepler STI σαρώνουν τον ουρανό πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, για να εντοπίσουν πλανήτες με ιδανικές θερμοκρασίες για την υποστήριξη υγρού νερού στην επιφάνειά τους.

Παράλληλα με την υποστήριξη σύγχρονων επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων, εντοπίστηκε πρόσφατα ένας νέος περίεργος τύπος πλανήτη που οι ειδικοί ονόμασαν «πλανήτης οφθαλμός».
 
Στους πλανήτες οφθαλμούς (η όψη τους θύμισε στους πρώτους επιστήμονες τον οφθαλμό του ματιού) μόνο η μία πλευρά «βλέπει» το μητρικό τους άστρο, με αποτέλεσμα να είναι μόνιμα φωτεινή και με υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η άλλη πλευρά να είναι συνέχεια σκοτεινή και ψυχρή.
 
Οι πρώτες μελέτες ανέφεραν ότι σε καμία πλευρά τους δεν υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και την επιβίωση της ζωής, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες στη μία πλευρά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δεν θα επιτρεπόταν η παρουσία του νερού σε υγρή μορφή, ενώ στην άλλη η παγωνιά θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να φιλοξενήσει τον άνθρωπο.
 
Η ανατροπή ήρθε πριν από ένα χρόνο από τους αστρονόμους του Columbia University στις ΗΠΑ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπάρχει μια περιοχή στους πλανήτες όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την παρουσία της ζωής.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι στα σύνορα των δύο πλευρών είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια στενή ζώνη, όπου το νερό ούτε θα εξατμίζεται αλλά ούτε θα παγώνει, με αποτέλεσμα να παραμένει μόνιμα σε υγρή μορφή.
 
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nautilus» ο αστρονόμος Son Raymond του Εργαστηρίου Αστροφυσικής στο Bordeaux της Γαλλίας, υποστηρίζει με βεβαιότητα «... ότι πράγματι στα σύνορα των δύο πλευρών στους πλανήτες οφθαλμούς αναπτύσσονται συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να βρούμε μία καινούργια Γη».