choice

Το βραβείο Mies van der Rohe διεκδικεί η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Τα βραβεία Mies van der Rohe είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ένωσης Mies van der Rohe όπου πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Οι κύριοι στόχοι των βραβείων είναι να αναδειχθούν έργα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας και να επισημανθεί η συμβολή των Ευρωπαίων επαγγελματιών στην ανάπτυξη νέων ιδεών και τεχνολογιών, καθώς και στην κατασκευή πόλεων και κοινοτήτων όπου η ουσιαστική σχέση μεταξύ ποιότητας ζωής και ποιότητας περιβάλλοντος είναι μια βασική προτεραιότητα.

Στις φετινές υποψηφιότητες για το βραβείο, συναντάμε και την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Στην βραχεία λίστα με τις 40 υποψηφιότητες (από τις 420 αρχικά) φιγουράρει το έργο των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomο, οι οποίοι εξηγούν «Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένας γραμμικός τόπος με περιορισμένο σχετικά βάθος και μεγάλο μήκος, γεγονός που του προσδίδει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του "μετώπου", του λεπτού φλοιού, που απλώνεται πάνω στο δύσκολο και προκλητικό όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, μεταξύ φυσικού και κατασκευασμένου τοπίου».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη αποσπάσει το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτονικής για «δημόσιους χώρους φιλικούς και προσβάσιμους σε όλους», ενώ έχει βραβευτεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ως το καλύτερο έργο διαμόρφωσης δημόσιου χώρου της τελευταίας τετραετίας.

Η ανακοίνωση των 5 φιναλίστ θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η η 17η τελετή απονομής του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού βραβείου θα γίνει στις 8 Μαΐου στη Βαρκελώνη.