choice

Nyiragongo: Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη

Στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Congo, δίπλα στα σύνορα με τη Rwanda, βρίσκεται το όρος Nyiragongo. Πρόκειται για ένα στρωματοηφαίστειο με ύψος 3.470 μέτρα, το οποίο ανήκει σε μία αλυσίδα ηφαιστείων της Μεγάλης Ρηξιγενούς Κοιλάδας και αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Virunga.

Στη βάση του ηφαιστείου απλώνεται η πόλη της Goma, ο πληθυσμός της οποίας ζει κάτω από την απειλή του ηφαιστείου που είναι έτοιμο να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Τα τελευταία χρόνια οι δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν (το 1977 και το 2002) στοίχησαν τη ζωή σε εκατοντάδες κατοίκους της Goma και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην πόλη.

Το Nyiragongo θεωρείται ένα από τα πλέον επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου, μια και μαζί με το γειτονικό του Nyamuragira είναι υπεύθυνα για το 40% των ιστορικών ηφαιστειακών εκρήξεων που έχουν συμβεί στην Αφρική. Δυστυχώς εξαιτίας των συνεχών πολεμικών αντιπαραθέσεων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Nyiragongo είναι ένα από τα λιγότερο μελετημένα ηφαίστεια του πλανήτη.

Με κρατήρα πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, περιέχει τη μεγαλύτερη λίμνη λάβας, το μέγιστο υψόμετρο της οποίας έχει καταγραφεί στα 3.250 μέτρα, ενώ το βάθος της έφτανε τα 600 μέτρα. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο εγγυμονεί συνεχώς κινδύνους και η ανησυχία των επιστημόνων είναι μεγάλη, καθώς η λάβα του είναι εξαιρετικά ρευστή και “ταξιδεύει” με μεγάλη ταχύτητα στις απότομες πλαγιές του. Για τον λόγο αυτό, ο χρόνος αντίδρασης των κατοίκων της Goma, είναι σημαντικά περιορισμένος.

Αξιοσημείωτο είναι πως από το 1882 το Nyiragongo έχει εκραγεί τουλάχιστον 34 φορές. Μάλιστα 6 μήνες μετά την έκρηξη του 2002 εξερράγη ξανά, αποδεικνύοντας ότι είναι πάντα δραστήριο και έτοιμο για νέες προκλήσεις!