choice

Επικίνδυνη κατάβαση στα έγκατα του παγετώνα Mendenhall

Ανάμεσα στον Καναδά, τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό βρίσκεται «το τελευταίο σύνορο», η παγωμένη Αλάσκα. Αν και είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία, διαθέτει μόλις 723.000 κατοίκους, λόγω της τούνδρας που απλώνεται στη βόρεια πλευρά και του τεράστιου ορεινού όγκου Aleutian Range που ορθώνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της.
 
Η εξερεύνηση της ξεκίνησε το 1741 από τον Vitus Bering για λογαριασμό της Ρωσίας, τη συνέχισε το 1778 ο Άγγλος θαλασσοπόρος James Cook, ενώ ο συστηματικός αποικισμός που ακολούθησε οφείλεται κυρίως στους Σιβηριανούς και Αμερικάνους κυνηγούς, οι οποίοι από το 1784 ίδρυσαν εταιρίες για το κυνήγι ζώων και την πώληση γουναρικών.
 
Απέραντα εξωπραγματικά τοπία με παγετώνες, φιόρδ, πανύψηλα βουνά και άγρια ζώα καθορίζουν την περιπέτεια και την επικίνδυνη εμπειρία στην Αλάσκα.
 
Κοντά στη πρωτεύουσα Juneau, o παγετώνας Mendenhall αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φωτογράφους που θέλουν να συλλάβουν την απόκοσμη και ψυχρή ομορφιά του και για τους τολμηρούς που θέλουν να εξερευνήσουν τον παγωμένο και άγνωστο κόσμο του.
Ο φωτογράφος Kent Mearig είναι ένας από τους λίγους εξερευνητές που κατάφερε να εισχωρήσει στα έγκατα του παγετώνα Mendenhall και να αποθανατίσει το απόλυτο μπλε τοπίο, αλλά και τις γωνίες μέσα στις παγωμένες σπηλιές που κόβουν την ανάσα.
 
Με μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκέντρωση κατέβηκε στον παγετώνα και απόλαυσε το παγωμένο σκηνικό, τραβώντας εξαιρετικές εικόνες από τη διαδρομή του. Ήταν μία δύσκολη κατάβαση, με επικίνδυνες καμπύλες και μυτερές επιφάνειες του πάγου, ωστόσο ο Kent τα πήγε περίφημα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Παρόμοια αποστολή αλλά σαφώς πιο δύσκολη επιχείρησαν οι ορειβάτες Jaren Carlson και Jason Nelson, οι οποίοι κατέβηκαν περίπου 1.600 μέτρα μέσα στο εσωτερικό του παγετώνα!

«Είναι αρκετά τρομακτικό. Φανταστείτε ένα πηγάδι μέσα στον πάγο με βάθος 40 ορόφων και ένα τεράστιο ποτάμι νερού να πέφτει σε αυτό», εξηγεί ο Carlson στην Daily Mail. «Ο ήχος που κάνει το νερό είναι εκκωφαντικά δυνατός και όσο πιο πολύ κατεβαίνεις, τόσο πιο σκοτεινά είναι τα πάντα. Η ζωή σου εξαρτάται απόλυτα από την τεχνική κατάρτισή σου και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Αν το κάνεις και πέσεις, πεθαίνεις», προσθέτει ο ορειβάτης.

«Παρά τους κινδύνους όμως, δεν θα άλλαζα με τίποτα αυτή την εμπειρία. Είναι απερίγραπτη η ομορφιά του εσωτερικού ενός παγετώνα. Δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στη Γη».