choice

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί νεφών στο ηφαίστειο Klyuchevskaya sopka

Ονομάζεται Klyuchevskaya sopka και είναι ένα σύνθετο ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται στη χερσόνησο Kamchatka στη Ρωσία. Αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρασίας, με τους απότομους κωνικούς του πύργους να υψώνονται 4.750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η χερσόνησος Kamchatka που το φιλοξενεί, περιλαμβάνει συνολικά 19 ενεργά ηφαίστεια, έξι από τα οποία (ανάμεσά τους και το Klyuchevskaya sopka) περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Από το 1697 όπου καταγράφηκε η πρώτη έκρηξή του, το ηφαίστειο παραμένει σχεδόν συνεχώς ενεργό, ενώ η πρώτη φορά που ερευνητική αποστολή ανέβηκε σε αυτό ήταν το 1788. Εξαιτίας του ότι αρκετοί ορειβάτες, κατά τη διάρκεια άλλων επιχειρήσεων, έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάβασή τους από τη λάβα του ηφαιστείου, οι αναβάσεις που επιχειρούνται είναι ελάχιστες.

Πριν από μερικά χρόνια, συγκεκριμένα το 2007, άνοιξε ένας νέος κύκλος εκρήξεων του ηφαιστείου  με τη τέφρα από τις εκρήξεις να φτάνει σε ύψος 32.000 ποδιών! Το Klyuchevskaya sopka είναι φυσικό να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που γοητεύονται από αυτό.

Πρόκειται για τους φωτογράφους, οι οποίοι λατρεύουν να φωτογραφίζουν το ηφαίστειο για έναν συγκεκριμένο λόγο. Για τους εκπληκτικούς σχηματισμούς νεφών στην κορυφή του. Οι εικόνες μπορεί να μοιάζουν εξωπραγματικές, μα είναι αληθινές και αυτό που σκέφτεται κάποιος αντικρίζοντας τους σχηματισμούς των νεφών, είναι πως μόνο η φύση θα μπορούσε να “ζωγραφίσει” τέτοιες μαγικές εικόνες.