choice

Οι πολύχρωμες τεχνητές λίμνες του San Francisco

Δίπλα στον Ειρηνικό Ωκεανό και κτισμένη πάνω σε λόφους, βρίσκεται η πιο όμορφη και ρομαντική πόλη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι τη συγκρίνουν με αντίστοιχες πόλεις της γηραιάς ηπείρου, ενώ οι Νεοϋορκέζοι αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην πόλη που φημίζεται για την jazz και την εκκεντρικότητά της.
 
Πετώντας πάνω από το San Francisco θα αντικρίσετε τις τεχνητές λίμνες αλατιού της εταιρίας Cargill, ένα από τα πιο πολύχρωμα και φωτογραφημένα τοπία του κόσμου.
 
Και ενώ οι περισσότεροι φωτογράφοι επιλέγουν να νοικιάσουν ένα ελικόπτερο ή ένα αεροπλάνο για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες αεροφωτογραφίες, ο Cris Benton επέλεξε μία άλλη διαδρομή.
Με τη βοήθεια ενός χαρταετού και μιας ραδιο-ελεγχόμενης κάμερας κατάφερε να συλλάβει μοναδικές εικόνες από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
 
Η συλλογή του ονομάζεται Saltscapes και οι εικόνες του έχουν θέμα το σπάνιο υπερθέαμα χρωμάτων, που κάνει την εμφάνισή του στον κόλπο καλύπτοντας 15.000 στρέμματα γης. «Μη γνωρίζοντας πολλά για το τοπίο του South Bay, εξεπλάγην από την υπέροχη ποικιλία των χρωμάτων και τις υφές που σχετίζονται με τις αλυκές. Ήταν ένα δυνατό κίνητρο για να τις φωτογραφίσω», εξηγεί ο Benton.
 
Οι λίμνες του San Francisco  έχουν μικρό βάθος και σχεδιάστηκαν για να παράγουν αλάτι από το θαλασσινό νερό, καθώς μετά από ένα διάστημα πέντε χρόνων το νερό εξατμίζεται φυσικά, αφήνοντας το κρυσταλλικό αλάτι έτοιμο για συγκομιδή.
 
Από το βαθύ μπλε μέχρι το κόκκινο της φωτιάς, οι αλυκές αποκτούν τα χρώματά τους από την περιεκτικότητα σε αλάτι  και από τους μικροοργανισμούς που ευδοκιμούν και αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας, οι τρεις μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την αλλαγή του χρώματος είναι οι Synechococcus, οι Halobacteria και οι Dunaliella.
 
Οι λίμνες με χαμηλή ή μέση ποσότητα σε αλάτι έχουν πράσινο ή ροζ χρώμα και όσο η ποσότητα σε αλάτι αυξάνει, το νερό παίρνει μια πιο κοκκινωπή απόχρωση. Επιπλέον ο καιρός φαίνεται να επηρεάζει με τη σειρά του το χρώμα του νερού, καθώς όσο περισσότερη βροχή πέφτει στις λίμνες τόσο το νερό τους γίνεται πιο διαφανές.