choice

Γαλάζια Σπηλιά: Ένα κρυμμένο υδάτινο μυστικό

Λένε ότι το Καστελόριζο είναι ένα νησί για λίγους. Ίσως δεν έχουν άδικο μια και το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας δεν διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή, ούτε απέραντες παραλίες...
Είναι όμως το ιδανικό μέρος για απόλυτη χαλάρωση, για επαφή με τη φύση, για στιγμές όπου γίνεσαι ένα με τα μικρά, χρωματιστά νεοκλασικά που αγκαλιάζουν το φυσικό λιμάνι του.

Το ακριτικό αυτό νησάκι ονομάζεται και Μεγίστη, καθώς είναι το μεγαλύτερο νησί σε ένα σύμπλεγμα 14 μικρών νησιών και βραχονησίδων, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στο ενετικό κάστρο που δεσπόζει πάνω στον Κόκκινο Βράχο, Καστέλο Ρόσο στα ιταλικά, που παραφράστηκε.

Πέρα από την τεράστια ιστορία του η οποία ξεκινά από τη νεολιθική εποχή, το Καστελόριζο φημίζεται για τα βαθιά πεντακάθαρα νερά του αλλά και για την περίφημη Γαλάζια Σπηλιά του. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της φύσης στη Μεσόγειο και ένα από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα στον κόσμο.

Η Γαλάζια Σπηλιά ή “Σπηλιά του Παραστά” ή “Φώκιαλη” (από τις φώκιες Monachus monachus που κατοικούν σε αυτήν) είναι το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο της χώρας μας και όχι άδικα, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα της Μεσογείου. Η είσοδός σε αυτό γίνεται με χαμηλά βαρκάκια και πρωινές ώρες με μπουνάτσα, ενώ η εμπειρία που δοκιμάζει κανείς μόλις αντικρίσει το εσωτερικό του, είναι πραγματικά μοναδική!

Το νερό της σπηλιάς είναι γαλήνιο και μοιάζει με γαλαζοπράσινο καθρέπτη με αμέτρητους ιριδισμούς που αντανακλώνται στα πλούσια από σταλακτίτες τοιχώματα του εσωτερικού της, δημιουργώντας ένα θέαμα φαντασμαγορικό! Όλοι οι τόνοι του μπλε “ξεδιπλώνονται” μπροστά στα μάτια σου και νιώθεις τυχερός που βρίσκεσαι εκεί.

Αυτό το... “κρυμμένο” υδάτινο μυστικό, είναι ένας από τους λόγους που το Καστελόριζο αποτελεί ονειρεμένο προορισμό.