choice

Έχει και η Σιβηρία τη δική της...Σαχάρα!

Ακούγεται παράδοξο, όμως είναι αληθινό.

Στην περιοχή Trans-Baikal της Σιβηρίας και περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από τους παγετώνες Kodar, βρίσκεται μία έκταση που... “σπάει” τη μονοτονία του τοπίου και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν αυτό που αντικρίζουν τα μάτια σου είναι πραγματικό ή αν πρόκειται για οφθαλμαπάτη.

Ανάμεσα στους πάγους και τα χιονισμένα βουνά, ξεπροβάλει η έρημος Chara Sands με τους άκρως εντυπωσιακούς της αμμόλοφους, οι οποίοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το υπόλοιπο παγωμένο τοπίο. Οι αμμόλοφοι που έχουν διαφορετικά ύψη, με ορισμένους μάλιστα να φτάνουν τα 15 αλλά και τα 20 μέτρα, διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου των παγετώνων Muruktin και των κλιματικών αλλαγών. Δηλαδή πριν από περίπου 55 με 100 χιλιάδες χρόνια!

Ένα ερημικό τοπίο μέσα στην τούνδρα, αποτελεί από μόνο του ένα θαύμα της φύσης και μάλιστα αναγνωρισμένο παγκοσμίως.
«Οι αντιθέσεις της περιοχής μοιάζουν πραγματικά απίστευτες. Σαν να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο… υπαίθριο μουσείο, όπου εμφανίζονται όλα τα παράξενα του Βορρά και του Νότου το ένα δίπλα στο άλλο!» δηλώνει υπεύθυνος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρίας.

Η επιφάνεια της Chara Sands καλύπτει περίπου 50.000 στρέμματα, συναρπάζοντας όσους τυχερούς έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά. Η περιοχή είναι προσβάσιμη με αεροπλάνο ή τρένο και αποτελεί σημείο εκκίνησης για εκδρομές που οργανώνονται με σκοπό την πεζοπορία στα βουνά Kodar.