choice

Γιατί...μυρίζουμε μια καταιγίδα πριν εμφανιστεί;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί μπορούμε να μυρίσουμε την ιδιαίτερη μυρωδιά μιας καταιγίδας που πλησιάζει; Πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως είναι ένα χαρακτηριστικό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, οι οποίοι επικαλούνταν τον βροχερό καιρό για την επιβίωσή τους.

Μελέτη Αυστραλών ερευνητών που είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Nature το 1964, εντόπισε τα δύο βασικά συστατικά που είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική οσμή, γνωστή και με την ονομασία πετριχώρος (petrichor).

Η λέξη πετριχώρος είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «πέτρα»  και «ιχώρ» που ήταν το χρυσαφένιο αίμα των θεών στην ελληνική μυθολογία.

Το πρώτο συστατικό ονομάζεται γεωσμίνη και παράγεται από βακτήρια που ζούνε στο έδαφος, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την έκκριση ελαίων από πολλά φυτά κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων.

Πρόσφατα, η συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας επέτρεψε στους επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης να ολοκληρώσουν την παραπάνω έρευνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας και διαπίστωσαν ότι οι σταγόνες της βροχής απελευθερώνουν σύννεφα από μικροσκοπικά σωματίδια όταν πέφτουν πάνω στα φύλλα των δέντρων και στο έδαφος. Στη συνέχεια τα σωματίδια θα «ταξιδεύσουν» με τη βοήθεια του αέρα, μεταφέροντας το μήνυμα για την επιδείνωση του καιρού.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν η σταγόνα της βροχής πέσει στο έδαφος παγιδεύει φυσαλίδες αέρα, που στη συνέχεια εκτοξεύονται προς τα πάνω απελευθερώνοντας το περιεχόμενό τους. Οι μικροσκοπικές φυσαλίδες θα μεταφέρουν τις ποσότητες των αρωματικών σωματιδίων πολλά χιλιόμετρα μακριά, αναδεικνύοντας τη μύτη μας σε πολύτιμο εργαλείο πρόβλεψης του καιρού.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Mail Online, το petrichor είναι εντονότερο όταν πέφτει ψιλόβροχο σε αντίθεση με την ισχυρή βροχόπτωση, όπου οι σταγόνες πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και δεν προλαβαίνουν να παγιδεύσουν φυσαλίδες.                                  

Όπως υποστηρίζει ο Dr Youngsoo Joung,  «Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ακόμη να εξηγήσουν πώς ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος μπορούν να μεταδίδουν ασθένειες».