choice

Έτοιμο να γράψει ιστορία το Solar Impulse 2

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το μεγάλο εγχείρημα του Solar Impulse 2. Το ηλιακό αεροσκάφος με άνοιγμα φτερών 72 μέτρα και βάρος 2,3 τόνους, στα τέλη Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι διανύοντας 35.000 χιλιόμετρα εντός χρονικού διαστήματος πέντε μηνών.

Η ABB και η ομάδα του Solar Impulse το 2014 προχώρησαν σε μία τεχνολογική συμμαχία, με σκοπό να προωθήσουν ένα κοινό όραμα για μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τώρα έφτασε η ώρα για την ιστορική πτήση με πιλότους δύο Ελβετούς, τους Bertrand Piccard και André Borschberg, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τον γύρο του κόσμου.

«Θα ξεκινήσουμε από το Abu Dhabi, θα πετάξουμε πάνω από την Ινδία και την Κίνα και στη συνέχεια θα κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τη Χαβάη και τις ΗΠΑ. Από εκεί θα πετάξουμε πάνω από τον Ατλαντικό με προορισμό τη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, πριν επιστρέψουμε στο Abu Dhabi, όπου θα ολοκληρώσουμε το ταξίδι» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Bertrand Piccard ο οποίος είναι και συνιδρυτής του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι για τον σχεδιασμό και τις δοκιμές του πρωτοποριακού αεροπλάνου έχει χρειαστεί μια ολόκληρη δωδεκαετία. «Δεν είναι το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο, όμως είναι το πρώτο που είναι ικανό να διασχίσει ωκεανούς και ηπείρους», δήλωσε ο δεύτερος πιλότος  André Borschberg.
Η ιδέα του Solar Impulse 2 ανήκει και στους δύο πιλότους, οι οποίοι μπορεί να είναι αισιόδοξοι για το εγχείρημα, τονίζουν όμως πως αν κάτι δεν πάει καλά, δεν πρόκειται να τα παρατήσουν. Θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους κατασκευάζοντας ένα άλλο αεροσκάφος.

Όπως δήλωσε και ο Bertrand Piccard «Είναι η πρόκληση του άγνωστου...υπάρχει μια θέληση στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο και να βρει λύσεις για την κλιματική αλλαγή».