choice

Το ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται εκεί που δεν φαντάζεστε...

Αν κάποιος μας ρωτήσει που πιστεύουμε πως βρίσκεται το υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο, το μυαλό μας σίγουρα θα “τρέξει” σε ένα από τα χιονοδρομικά της Ελβετίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας ή ακόμη και του Κολοράντο.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική...

Το ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στη Βολιβία, 30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα La Paz και είναι μάλιστα το κοντινότερο στον ισημερινό. Είναι τοποθετημένο 5.395  μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όπου κάποτε (όχι πολύ παλιά) υπήρχε ο παγετώνας Chacaltaya, ο οποίος δυστυχώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει πια υποχωρήσει με αποτέλεσμα ο πάγος να έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Αυτό φυσικά δημιούργησε προβλήματα στο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο πλέον δεν λειτουργεί κανονικά από το 2005. Μόνο δύο φύλακες εξακολουθούν να ζουν εκεί, μη μπορώντας ίσως να φανταστούν τη ζωή τους μακριά από τον τόπο που τους φιλοξενεί εδώ και 35 χρόνια.

Το μόνο που έχει μείνει για να θυμίζει τις μέρες ενός λαμπρού παρελθόντος, είναι οι εγκαταστάσεις και η καλύβα του Raul Posnansky Lipmann ο οποίος ίδρυσε το χιονοδρομικό κέντρο το 1939.

Το Chacaltaya πλέον το επισκέπτονται τουρίστες για να θαυμάσουν τη θέα από ψηλά που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να αναπνεύσει κανείς με ευκολία σε τέτοιο υψόμετρο. Σήμερα μόνο ένα τουριστικό γραφείο στη La Paz οργανώνει εκδρομές στην περιοχή που κάποτε υπήρξε δημοφιλέστατος χειμερινός προορισμός. Το Chacaltaya έχει γυρίσει σελίδα και έχει αποδεχτεί τη μοίρα του.

Ο παγετώνας ήταν υπό παρακολούθηση από το 1991. Το 1997 είχε ακόμη 15 μέτρα πάχος. Οι ειδικοί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους και ο παγετώνας εξαφανίστηκε πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολόγισαν. Το 2009 δεν είχε μείνει πια τίποτα. Κάποιους χειμώνες που ρίχνει μία ικανοποιητική ποσότητα χιονιού, σκιέρ από διάφορα σημεία του πλανήτη επισκέπτονται το Chacaltaya για να πραγματοποιήσουν το αγαπημένο τους spor σε μία έκταση που έχει περιοριστεί στα 180 μέτρα.