choice

Η Ικαρία ανάμεσα στις “5 μπλε ζώνες” της μακροζωίας

Είναι γνωστό πως με το πέρασμα των χρόνων και τις εξελίξεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο εξερευνητής, εκπαιδευτικός αλλά και συγγραφέας Dan Buettner, μετά από 12 χρόνια έρευνας σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη όπου καταγράφονται μεγάλα ποσοστά μακροζωίας, δημιούργησε τις “5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη” και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το National Geographic και με ένα επιτελείο επιστημόνων, επισκέφτηκε κάθε μία από αυτές. Σκοπός των επισκέψεών του ήταν να ανακαλύψει τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών καταφέρνουν να ζουν υγιέστερους και μακρύτερους βίους.

Η μακροζωία είναι το αποτέλεσμα πολλών, μικρών και μακροπρόθεσμων πραγμάτων” σημειώνει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως “Στις 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη βρήκαμε ανθρώπους που φτάνουν τα εκατό σε συχνότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, και το ποσοστό καρκίνων και καρδιακών επεισοδίων είναι κατά πολύ μικρότερο”.

Πριν από 3 περίπου χρόνια δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς του ορίζωντας τις “5 Μπλε Ζώνες” της μακροζωίας οι οποίες είναι: Okinawa στην Ιαπωνία, Sardinia στην Ιταλία, Nicoya στην Κόστα Ρίκα, Ικαρία στην Ελλάδα και Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Τα κοινά μυστικά των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών;
-Οι άνθρωποι των Γαλάζιων Ζωνών έχουν ως πρώτη προτεραιότητα της καθημερινότητάς τους την οικογένεια.
-Οι πλειοψηφία τους δεν καπνίζει.
-Η διατροφή τους με εξαίρεση τη Σαρδηνία στα σημεία, βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση λαχανικών και φυτών.
-Η μέτρια καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας τους.
-Στο σύνολό τους είναι κοινωνικά ενεργά και δραστήρια μέλη, χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό.
-Καταναλώνουν όσπρια διαφόρων ποικιλιών.

Αν υιοθετήσουμε και εμείς αυτές τις στρατηγικές μακροζωίας, ίσως καταφέρουμε κάποια στιγμή να σβήσουμε 100 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων μας!