choice

Το ωραιότερο σπήλαιο ασβεστόλιθου βρίσκεται στη Ρωσία

Ονομάζεται Ordynskaya (αλλά και Orda) και βρίσκεται κοντά στο χωριό Orda στην περιοχή Perm, στις όχθες του ποταμού Kungur. Είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Ρωσίας, το δεύτερο στην Ευρασία (σε σχέση με το μήκος του) και το μεγαλύτερο σπήλαιο αβεστόλιθου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η είσοδός του, είναι στην απόκρημνη πλαγιά της κοιλάδας του ποταμού που ρέει στους πρόποδες του βουνού Kazakovsky, μέσα στο οποίο βρίσκεται και το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο.

Το μήκος του ξηρού τμήματός του είναι περίπου 300 μέτρα, ενώ του υποβρύχιου 4.200 μέτρα! Πρόκειται για ένα από τα πλέον δαιδαλώδη συστήματα σπηλαίων στον πλανήτη, με αμέτρητες στοές και πολλά στενά περάσματα που ακόμα περιμένουν να εξερευνηθούν πλήρως και να χαρτογραφηθούν.

Δυστυχώς μόνο επαγγελματίες δύτες επιτρέπεται να εισέλθουν στο υποθαλάσσιο σπήλαιο και αυτό καθαρά για λόγους ασφαλείας. Όσοι όμως επισκέφτηκαν το εσωτερικό του έμειναν άναυδοι από την ομορφιά του. Πεντακάθαρα νερά που επιτρέπουν τους δύτες να βλέπουν μέχρι και 50 μέτρα μακριά, φυσικά κανάλια και θερμοκρασίες που κυμαίνονται λίγους μόλις βαθμούς πάνω από το μηδέν, συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Λίγα χρόνια πριν, μία ομάδα δυτών με επικεφαλής τον δημοσιογράφο και φωτογράφο Victor Lyagushkin, καταδύθηκε στο σπήλαιο των Δυτικών Ουραλίων με σκοπό να το εξερευνήσει και να το βιντεοσκοπήσει, ώστε να παρουσιάσει στον κόσμο αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης. Για περισσότερους από 6 μήνες η ομάδα των δυτών επισκεπτόταν το Ordynskaya και όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της: “Το σπήλαιο Orda είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Μπορεί οι φωτογραφίες να μαγεύουν, αλλά για εμάς ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, ιδιαίτερα επικίνδυνο”.

Δεδομένου ότι για χιλιάδες χρόνια κανείς δεν είχε επισκεφτεί το συγκεκριμένο σπήλαιο, για την ομάδα των δυτών ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία. “Είχαμε όλοι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, νομίζω ότι κάτι ανάλογο αισθάνονται και οι κοσμοναύτες στη Σελήνη'” δήλωσε ο Lyagushkin.