choice

Το άκρως εντυπωσιακό 31o Harbin International Ice and Snow Festival

Στη βορειοδυτική Κίνα υπάρχει μια πόλη που είναι ευρέως γνωστή και ως «παγωμένη πόλη», εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνει τους χειμερινούς μήνες. Πρόκειται για την πόλη Harbin με 4 εκατομμύρια κατοίκους η οποία ιδρύθηκε το 1898 από Ρώσους, ως σταθμός ενός σημαντικού σιδηροδρόμου. Μέχρι σήμερα το εμπόριο της πόλης με την Ρωσί, έχει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της.

Στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς, η πόλη μετατρέπεται σε ένα «ζωντανό παγωμένο παραμύθι» λόγω του φεστιβάλ πάγου και χιονιού που διοργανώνεται από τις 5 Ιανουαρίου έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Λέγεται μάλιστα ότι η παράδοση αυτή κρατά από την εποχή που οι ψαράδες πάγωναν νερό μέσα σε κάδους ώστε να φτιάξουν παγωμένα φανάρια. 

Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού της Harbin άνοιξε τις πύλες του και φέτος, εντυπωσιάζοντας όσους έσπευσαν να θαυμάσουν τις παγωμένες δημιουργίες. Περισσότερα από 180.000 τ.μ. πάγου και 150.000 τ.μ. χιονιού χρησιμοποιήθηκαν για να συνθέσουν τα παγωμένα αριστουργήματα με θέμα «Πάγος και Χιόνια στη Harbin, Γοητευτικό Κινεζικό Όνειρο».

Πύργοι, παλάτια, μνημεία και αγάλματα σκαλισμένα στον πάγο και στολισμένα με φώτα νέον δημιουργούν μία ονειρική ατμόσφαιρα και παρασύρουν τον επισκέπτη σε έναν τόπο μαγικό. Τα εκπληκτικά περίπλοκα γλυπτά έχουν εμπνευστεί κυρίως από κινέζικα παραμύθια, διάσημα μνημεία και παγκόσμια ορόσημα.

Περίπου 7.000 καλλιτέχνες και βοηθοί εργάζονται πάνω στα γλυπτά και οι διοργανωτές εκτιμούν πως μέχρι τη λήξη του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια!

Το Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival ξεκίνησε το 1963 όμως διεκόπη κατά την Πολιτιστική Επανάσταση, για να λειτουργήσει ξανά το 1985.