choice

Αυτό είναι το ψηλότερο απάτητο βουνό του κόσμου!

Σκαρφαλωμένο στα Ιμαλάια, ανάμεσα στο Θιβέτ και στην Ινδία, το Βασίλειο του Bhutan είναι ένα μέρος απομονωμένο και ένα από τα φτωχότερα στον κόσμο. Αυτή η χώρα όμως, βρίσκεται πρώτη στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στην Ασία και όγδοη στην παγκόσμια κατάταξη!

Με λίγο τουρισμό, με παραδόσεις που αντέχουν στον χρόνο, με “ανοιχτούς” ανθρώπους και με μία φύση προικισμένη, το Bhutan αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για κάποιους κατοίκους της σύγχρονης Δύσης. Το μικρό αυτό βασίλειο είναι ένας τόπος ανέγγιχτος από τον χρόνο που διατηρεί την μοναδικότητά του, κόντρα στη σύγχρονη κουλτούρα και τον καταναλωτικό τρόπο ζωής.

Στο Bhutan υπάρχει και ένα από τα ανεξερεύνητα μέρη του κόσμου. Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό της χώρας, το Gangkhar Puensum, το οποίο δεσπόζει 7.570 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, αποτελώντας την 40η ψηλότερη κορυφή στον πλανήτη Γη.

Ενώ οι περισσότερες κορυφές στα Ιμαλάια έχουν από χρόνια “κατακτηθεί” από ορειβάτες, το Gangkhar Puensum παραμένει απάτητο και ανεξερεύνητο. Η αλήθεια είναι πως το 1983 το Bhutan επέτρεψε την ορειβασία μεταξύ 1985 - 1986 και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις απόπειρες που όμως δεν είχαν καμία επιτυχία.

Το 1994 η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την αναρρίχηση σε βουνά που είχαν πάνω από 6.000 μέτρα υψόμετρο και αυτό έγινε από σεβασμό στις τοπικές πνευματικές πεποιθήσεις. Λέγεται πως οι κορυφές των βουνών είναι οι κατοικίες θεών και πνευμάτων, οπότε η ανθρώπινη παρουσία εκεί δεν έχει καμία θέση.

Από το 2004 η ορειβασία στη χώρα έχει απαγορευτεί εντελώς και το Gangkhar Puensum είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει το ψηλότερο απάτητο βουνό, μια και οι υπόλοιπες απάτητες κορυφές στον κόσμο είναι κατά πάσα πιθανότητα δευτερεύουσες κορυφές και όχι ξεχωριστά βουνά.