choice

2015: Διεθνές Έτος Φωτός

Το 2015 έχει ανακηρυχτεί «Διεθνές Έτος του Φωτός» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την απόφαση έσπευσαν να «υιοθετήσουν» επιστημονικές ενώσεις από όλον τον κόσμο προγραμματίζοντας εκδηλώσεις, για να αναδείξουν τις επιστήμες και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με το φως.

Η επίσημη έναρξη θα γίνει τον Ιανουάριο στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η επίσημη έδρα της UNESCO και πρόκειται να δώσουν το παρών πολλοί διάσημοι φυσικοί και νομπελίστες.

Στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν θα συμμετάσχουν 85 χώρες, με σκοπό να αναδείξουν σε παγκόσμιο επίπεδο τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες που βασίζονται στο φως, επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη καθημερινότητα.

Οι παραπάνω τεχνολογίες εφαρμόζονται στην ιατρική, στις επικοινωνίες και στην ψυχαγωγία, ενώ τα νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά μας προσφέρουν καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες, πιο αξιόπιστη υγειονομική περίθαλψη και πιο οικολογικούς τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, η UNESCO και οι εταίροι της, θα αναδείξουν τον ρόλο που παίζουν οι τεχνολογίες στην προώθηση της ανάπτυξης και της προσφοράς βιώσιμων λύσεων στους τομείς της γεωργίας, της υγείας και ειδικά της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο με έμφαση στην Αφρική.

Το 2015 προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Φυσική Εταιρεία επειδή αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων, όπως τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός σημαντικού μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον άραβα φυσικό και αστρονόμο Ibn Al- Haytham.

-Τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας- ορόσημο του Fresnel που υποστήριζε την κυματική συμπεριφορά του φωτός.
-Tα 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Maxwell για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες από το λέιζερ μέχρι τα κινητά τηλέφωνα.
-Τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein, που ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός σαν ουσιαστική παράμετρο για την περιγραφή του χωροχρόνου.
Τέλος, τα 50 χρόνια που οι Penzias και Wilson ανακαλύπτουν την μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, την ηλεκτρομαγνητική ηχώ των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του σύμπαντος.

Ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει τον θεσμό των «Διεθνών Ετών» από το 1959 και σε αυτό το πλαίσιο έχει προηγηθεί σειρά εορτασμών με επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, όπως τα Διεθνή Έτη Φυσικής (2005), Αστρονομίας (2009), Χημείας (2011) και Κρυσταλλογραφίας (2014).