choice

Σε ποιες χώρες οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια;

 

Ο τρόπος ζωής, η καλή διατροφή και ένα πολύ καλό ασφαλιστικό σύστημα, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για ένα υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, έχει σημειωθεί αύξηση στον μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής στις χώρες της Ε.Ε. σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

Κατά μέσο όρο το προσδόκιμο ζωής αγγίζει τα 79,2 έτη, περισσότερο κατά 5,1 χρόνια σε σχέση με το 1990.

Η παραπάνω έρευνα αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών στις χώρες της Ευρώπης, με βάση διάφορα κριτήρια όπως η παροχή υπηρεσιών υγείας, η εισοδηματική ασφάλεια και το γενικότερο περιβάλλον για την τρίτη ηλικία.

Παρά τη γενική αύξηση στο προσδόκιμο ζωής στην Ε.Ε. εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής είναι η Ισπανία με 82,5 χρόνια, η Ιταλία με 82,3 χρόνια και η Γαλλία με 82,1 χρόνια, ενώ η χώρα μας βρίσκεται κοντά με μέσο όρο που φτάνει τα 80,7 χρόνια.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης, με την Βουλγαρία, την Λετονία και την Ρουμανία να καταγράφουν μέσο όρο κάτω από τα 75 χρόνια. Οι μοναδικές χώρες της περιοχής που κατάφεραν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής περίπου 7 χρόνια από το 1990, είναι η Εσθονία και η Τσεχία.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων μειώθηκε από τα 7,2 χρόνια όπου ήταν το 1992 στα 6,1 χρόνια.

Στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται το Τσαντ όπου κατά μέσο όρο, οι κάτοικοί του ζουν μόλις 48,69 χρόνια!