choice

Πέντε σημεία των ωκεανών διεκδικούν την Ατλαντίδα

Χιλιάδες χρόνια μετά τη βύθισή της, η νησιωτική ήπειρος της Ατλαντίδας εξακολουθεί να επιβιώνει σαν ένα από τα πιο βασανιστικά αινίγματα της ιστορίας.
 
Εδώ και αιώνες η μυθική Ατλαντίδα ταλανίζει και διχάζει ιστορικούς και ερευνητές, καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει με βεβαιότητα την ύπαρξή της και το σημείο που βρίσκεται κρυμμένη.
 
Ερευνητές και αρχαιολόγοι διεξάγουν έρευνες σε όλο τον κόσμο με την ελπίδα ότι ο μύθος θα αποδειχθεί πραγματικότητα, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο όταν πρόκειται για την ανθρώπινη φαντασία.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές πηγάζουν από τον Πλάτωνα, ο οποίος μας αφηγείται ότι οι Άτλαντες, ζούσαν ειρηνικά σε ένα εύφορο νησί πέρα από τις Πύλες των Ηρακλειδών (στα στενά του Γιβραλτάρ), άρα πιθανότατα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.
 
Το 2004 ο Αμερικανός επιστήμονας Robert Sarmast εντόπισε συντρίμμια ενός ανθρώπινου πολιτισμού ανάμεσα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της Συρίας, με τα στοιχεία που προέκυψαν από την υποβρύχια έρευνα να αντανακλούν στην περιγραφή της Ατλαντίδας του  Πλάτωνα. 
 
Δύο χρόνια αργότερα, μία ομάδα Σουηδών ερευνητών υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις που τοποθετούν την Χαμένη Ατλαντίδα στο Dogger Bank της Βόρειας Θάλασσας, μετά από ανακάλυψη αντικειμένων ηλικίας 11.000 ετών που βρέθηκαν στον αμμώδη βυθό της περιοχής.
 
Οι έρευνες συνεχίστηκαν το 2011 και στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας, με τους αρχαιολόγους να υποστηρίζουν ότι στο βυθό βρίσκεται ένα συγκρότημα κτιρίων που ταιριάζει απόλυτα με την περιγραφή που δίνεται από τον Πλάτωνα. Επιπλέον, η μεγάλη συσσώρευση μεθανίου που καταγράφηκε στην περιοχή δηλώνει ότι υπήρξε μαζικός θάνατος ανθρώπων στο συγκεκριμένο σημείο.
 
Την ίδια χρονιά φωτογραφίες από το βυθό της Καραϊβικής, αποκαλύπτουν συντρίμμια από πυραμίδες που προηγούνται χρονολογικά αυτών της Αιγύπτου, πυροδοτώντας νέα σενάρια για τη χαμένη ήπειρο.
 
Στη μυστηριώδη περιοχή του τριγώνου των Βερμούδων κοντά στην ανατολική ακτή της Κούβας, ειδικό ρομπότ φωτογράφισε το 2012 ερείπια από κατασκευές στο βυθό της θάλασσας. Αργότερα βέβαια οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η βυθισμένη πόλη είχε χτιστεί πολύ πριν από την Ατλαντίδα του Πλάτωνα που χάθηκε πριν από το 9.500 π.Χ.
 
Τα πιο πρόσφατα ευρήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη της Ατλαντίδας, ανακάλυψαν Ιάπωνες και Βραζιλιάνοι επιστήμονες στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό όπου ανακάλυψαν τεράστιους πετρώδεις σχηματισμούς.
 
Το μυστηριώδες και γοητευτικό ταξίδι της αναζήτησης συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μόνο ο χρόνος μπορεί να δώσει απαντήσεις….