choice

Η έκρηξη που «πάγωσε» ένα ολόκληρο καλοκαίρι!

Η αιτία του ασυνήθιστου φαινόμενου που έπληξε την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Tambora της Ινδονησίας το 1815, με αποτέλεσμα να έχουμε την εμφάνιση του ψυχρότερου έτους του 19ου αιώνα και ενός από τα πιο κρύα στην ιστορία του κόσμου.

Η έκρηξη ήταν τέσσερις φορές πιο ισχυρή από εκείνη του ηφαιστειακού νησιού Krakatau τον Αύγουστο του 1883 και 52.000 φορές πιο δυνατή από την ατομική βόμβα που έπεσε στην Χιροσίμα το 1945!

Στις περιοχές που επηρεάστηκαν σημειώθηκαν χιονοπτώσεις ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες του 1816, με συνέπεια το έτος αυτό να πάρει το όνομα “η χρονιά χωρίς καλοκαίρι”.

Στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις ήταν συνεχόμενες και πολύ έντονες.
Το πολικό ψύχος κατέστρεψε τις καλλιέργειες και οδήγησε σε εξεγέρσεις και λεηλασίες για τα τρόφιμα, ενώ η ξηρασία και η πείνα στην Ελβετία ανάγκασαν την κυβέρνηση να κηρύξει εθνικό συναγερμό.

Ο παγετός που προκλήθηκε τον Αύγουστο προκάλεσε πλημμύρες των μεγαλύτερων ποταμών της Ευρώπης, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα έφερε καφέ χιόνι στην Ουγγαρία και κόκκινο χιόνι στην Ιταλία. Οι καταστροφές, οι εμπρησμοί και οι ταραχές ήταν το σκηνικό που στήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με πάνω από 200.000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους από επιδημίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρόμοια φαινόμενα είχαμε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις βορειοανατολικές περιοχές των Η.Π.Α και στον Καναδά. Η σκόνη και τα σύννεφα στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου διατάραξαν τις κλιματικές ισορροπίες για τρία συνεχόμενα έτη, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις σοδειές και στην υγεία των κατοίκων.

Στην Άπω Ανατολή 92.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από την πείνα, λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών και του θανάτου εκατοντάδων χιλιάδων ζώων. Σκόνη, θειάφι και σύννεφα στάχτης που εισχώρησαν στην ατμόσφαιρα «αποδιοργάνωσαν» τον καιρό και επηρέασαν τις κλιματικές συνθήκες, προκαλώντας παγκόσμια πτώση της θερμοκρασίας.

Στον απόηχο του καταστροφικού φαινόμενου, πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς βρήκαν την έμπνευση για να δημιουργήσουν.
Η συγγραφέας Mary Shelley έγραψε το μυθιστόρημα «Frankenstein», ο John William Polidori το «Vampire» και ο Λόρδος Βύρωνας εμπνεύστηκε το ποίημα «Darkness».
Αναφορά στη δύσκολη αυτή χρονιά έχουμε και από την ορχήστρα Rasputina στο άλμπουμ του 2007 «Oh Perilous World», με το τραγούδι «1816, the Year Without a Summer».