choice

Mπορεί η δύναμη του μυαλού να θεραπεύσει το σώμα μας;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τον φρενήρη ρυθμό του, βρίσκει πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από φοβίες και άγχη γύρω από την υγεία τους.

Σίγουρα ο καθένας από εμάς θα ήθελε να γνωρίζει και να έχει τη δυνατότητα να αυτό-θεραπεύεται ή ακόμα και στις χειρότερες περιπτώσεις, να μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της ασθένειάς του. Η διαπίστωση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» των αρχαίων Ελλήνων επιβεβαιώνεται στις μέρες μας, καθώς έρευνες καταδεικνύουν συνεχώς ότι η δύναμη του νου είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε και ο χημικός David Hamilton, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια εργασίας σε φαρμακευτική εταιρία, άρχισε να διαπιστώνει ότι οι φαρμακευτικές ουσίες δεν αποτελούν τη μοναδική λύση για την σωματική υγεία.

O Hamilton βρέθηκε πολλές φορές μπροστά στη διαπίστωση του φαινόμενου «placebo», το οποίο προκύπτει όταν οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το φάρμακο που πειραματίζονται κάνει όντως τη δουλειά για την οποία προορίζεται.
Το πειραματικό φάρμακο χορηγείται κανονικά σε κάποιους ασθενείς, ενώ παράλληλα σε άλλους δίνεται μία ουσία που δεν έχει καμία σχέση με τη φαρμακευτική ουσία που δοκιμάζεται.

Στα πειράματα που ακολούθησαν ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών (από 30% έως 90%) ανάρρωνε χωρίς τη θεραπευτική ουσία, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι θεραπεύτηκαν γιατί προφανώς έβλεπαν πιο ελπιδοφόρα και αισιόδοξα την εξέλιξη της υγείας τους.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση ο Hamilton ξεκίνησε την έρευνα και τις επαφές με την εναλλακτική θεραπευτική, ενώ διοργάνωσε μια τεράστια συγκέντρωση στο στάδιο Hampden της Γλασκώβης, με θέμα τη δύναμη της θετικής σκέψης και την άμεση σχέση της σωματικής υγείας με τη νοητική κατάσταση που βρισκόμαστε.

Την προσπάθειά του Hamilton υποστηρίζουν και άλλοι σύγχρονοι επιστήμονες που πιστεύουν ότι το συναίσθημα, η σκέψη και η πίστη σχετίζονται άμεσα με την σωματική υγεία, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι το αίσθημα της αισιοδοξίας και οι θετικές σκέψεις μπορούν στην ουσία να αλλάξουν το ανθρώπινο DNA!

Στο ίδιο συμπέρασμα  καταλήγει και ο Eric Kandel, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής του 2000, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει δημιουργηθεί ένας νέος κλάδος της Ιατρικής που ονομάζεται  «Ψυχο-νευρο-ανοσολογία» ο οποίος μελετάει τη σύνδεση της σκέψης με τη δομή και τη λειτουργία του DNA μας.