choice

Garden of Cosmic Speculation: Ο κήπος της Κοσμικής Θεωρίας!

Στη Σκωτία και συγκεκριμένα στο Portrack House κοντά στο Dumfries, βρίσκεται ένας κήπος που δεν έχει καμία σχέση με όσους έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς.

Πρόκειται για τον Garden of Cosmic Speculation, είναι εμπνευσμένος από τη φύση και τις θετικές επιστήμες και ο δημιουργός του είναι ο Charles Jenks. Φημισμένος καλλιτέχνης, αναγνωρισμένος στον τομέα της αρχιτεκτονικής τοπίου, σπουδαίος σχεδιαστής αλλά και θεωρητικός, με ιδιαίτερη αγάπη στην ιστορία του Μοντερνισμού και του Μεταμοντερνισμού.

Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να δημιουργεί τον εντυπωσιακό αυτό κήπο μαζί με την σύζυγό του Maggie Keswick το 1989, αλλά τον ολοκλήρωσε μόνος του το 2007, μια και η σύζυγός του έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο το 1995. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τους επισκέπτες του κήπου, διατίθενται στα «Maggie’s Cancer Care Centres» (κέντρα βοήθειας καρκινοπαθών).

Μέσα στον ιδιωτικό αυτό κήπο μπορεί να θαυμάσει κανείς γεωμετρικά σχήματα στο γρασίδι, σπείρες και αναφορές σε μαύρες τρύπες, λίμνες και γέφυρες που εντυπωσιάζουν και άλλες δημιουργίες, που αν μη τι άλλο, προκαλούν τον θαυμασμό με την σχεδίασή τους! Μάλιστα ο ελικοειδής λόφος που μοιάζει με σαλιγκάρι επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν και να μάθουν για την ακολουθία Fibonacci.

Ο Charles Jenks σχεδίασε τον κήπο του ώστε να αντιπροσωπεύει την κοσμική και πολιτιστική εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου, ενώ όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ο Garden of Cosmic Speculation αποτελεί έναν μικρόκοσμο του σύμπαντος. «Καθώς κάποιος τριγυρίζει μέσα στον κήπο βιώνει το κοσμικό σύμπαν σε μικρογραφία».

Το οπτικό αυτό αριστούργημα ανοίγει για το κοινό μια φορά το χρόνο κάθε Μάιο και όσοι το επισκέπτονται ζούν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.