choice

Ταξίδι με προορισμό το...μέλλον;

Το ταξίδι στο χρόνο αποτελεί το απόλυτο όνειρο κάθε ανθρώπου. Είναι όμως εφικτό ή θα παραμείνει για πάντα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας;

Με βάση τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας και της διαστολής του χρόνου που πρότεινε ο Albert Einstein πριν από έναν αιώνα, το ταξίδι στο χρόνο δεν αποκλείεται κάποια μέρα να καταστεί πραγματικότητα.
 
Στη διάρκεια του φεστιβάλ British Science, ο καθηγητής Brian Cox ισχυρίστηκε ότι χάρη στις εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες θα μπορούμε σύντομα να μεταφερθούμε στο μέλλον.

«Υπάρχει όμως ένα μικρό προβληματάκι...» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Αν μπορεί κανείς να φτιάξει μια μηχανή ικανή να ταξιδέψει στο χρόνο, αυτό θα ήταν εφικτό μόνο για το μέλλον. Συνεπώς, δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω».
 
Επιστήμονες από το Imperial College London υποστηρίζουν ότι το ταξίδι στο χρόνο μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2100, ενώ η τηλεμεταφορά θα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο από το 2080.
 
Το καλό με την τηλεμεταφορά είναι ότι δεν υπάρχει θεμελιώδης νόμος που να την απαγορεύει και παρά τις δυσκολίες που θα είχε η τηλεμεταφορά ενός ανθρώπου, η εξέλιξη της τεχνολογίας μας κάνει αισιόδοξους ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον.
 
Για τον Colin Stuart, συγγραφέα του βιβλίου «The Big Questions in Science», το ταξίδι στο μέλλον έχει ήδη γίνει από τον κοσμοναύτη Sergei Krikalev.

«Αν ταξιδεύατε μέσα στο χώρο στο 10% της ταχύτητας του φωτός για έξι μήνες, στη Γη θα είχαν περάσει έξι μήνες και μία ημέρα. Θα είχατε ταξιδέψει μια μέρα στο μέλλον. Αν ταξιδεύατε για 10 χρόνια σε αυτήν την ταχύτητα, θα είχατε καταφέρει να ταξιδέψετε σχεδόν τρεις εβδομάδες στο μέλλον. Θα έλεγα ότι μέχρι το 2100 είναι ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα για το ταξίδι στο μέλλον».
 
Επομένως το μέλλον βρίσκεται πράγματι εκεί έξω και μας περιμένει να το επισκεφθούμε, ενώ αν ελπίζετε ότι κάποια μέρα θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω στον χρόνο για να διορθώσετε τα λάθη του παρελθόντος, μάλλον θα απογοητευτείτε!