choice

Το “μαύρο διαμάντι” της Ισλανδίας

Ακούγοντας τη λέξη “παραλία”, το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει σε λευκές και χρυσαφένιες αμμουδιές που συναντούν το γαλάζιο της θάλασσας και χάνονται μέσα σε αυτό. Υπάρχουν όμως και παραλίες που σε μαγεύουν με την διαφορετικότητά τους. Παραλίες με μαύρη άμμο, “γεννημένες” από ηφαίστεια, γεμάτες μυστήριο και απίστευτη ομορφιά!

Pololu Valley Hawaii, Black Sand California, Oneuli Μaui αλλά και οι δικές μας, Σαρακίνικο στην Κεντρική Εύβοια, Άσπες στην Κρήτη, Καμάρι, Περίβολος και Περίσσα στη Σαντορίνη....

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι μαύρες παραλίες κερδίζουν τις εντυπώσεις και μία από τις ωραιότερες βρίσκεται στην Ισλανδία. Ανάμεσα σε αμέτρητους καταρράκτες, θερμοπίδακες, παγετώνες και θερμές πηγές, πεδιάδες λάβας και ανόθευτη φυσική ομορφιά, βρίσκεται και η παραλία του χωριού Vik.

Η συγκεκριμένη ακτή θεωρείται (και όχι άδικα) μία από τις πιο ξεχωριστές τοποθεσίες της χώρας. Είναι διάσημη για την μοναδική αντίθεση της μαύρης ηφαιστειακής άμμου και των κρυστάλλινων νερών της, για τις κρυφές σπηλιές της αλλά και για παράξενα πετρώματα που την περιβάλλουν.

Το χωριό, όπως και η παραλία του, βρίσκονται κάτω από τον παγετώνα Mýdalsjökull στην κορυφή του ηφαιστείου Katla, το οποίο θεωρείται το πιο ισχυρό στην Ισλανδία. Η τελευταία του έκρηξη σημειώθηκε το 1918 προκαλώντας το λιώσιμο όγκων πάγου και τεράστιες καταστροφές.

Η παραλία Vik συγκαταλέγεται στις 10 ωραιότερες παραλίες του πλανήτη, ενώ το αμερικανικό Travel Channel της έδωσε τον χαρακτηρισμό της πιο “ασυνήθιστης στον κόσμο”.