choice

Pantanal: Το μεγαλύτερο και πληρέστερο οικοσύστημα στον κόσμο

Αποτελεί ένα από τα πιο παραγωγικά και πληρέστερα οικοσυστήματα του κόσμου και έναν από τους καλύτερα διατηρημένους υδροβιότοπους του πλανήτη μας. Το δέλτα του ποταμού Pantanal στο κέντρο της Νότιας Αμερικής, που εκτείνεται σε περίπου 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει το χαρακτηριστικό να εξαφανίζει το 80% της επιφάνειάς του μέσα στο νερό κατά την περίοδο των βροχών από Δεκέμβριο έως Μάιο.

Οι τροπικές βροχές ουσιαστικά πλημμυρίζουν την πεδιάδα δημιουργώντας έτσι ένα καταφύγιο για περισσότερα από 270 είδη ψαριών. Φυσικά στην περιοχή υπάρχουν και εκατοντάδες ζώα και πουλιά, όπως επίσης σπάνια φυτά και δέντρα. Ο μεγάλος αυτός υγροβιότοπος χρησιμεύει και στην “απολύμανση” του νερού καθώς τα φυτά του απορροφούν ρύπους και διάφορες θρεπτικές ουσίες.

Το Pantanal συγκεντρώνει χλωρίδα και πανίδα που δεν παρατηρείται σχεδόν πουθενά αλλού στον κόσμο και αυτό καθιστά την περιοχή φυσικό θησαυρό. Διάσημο για την άγρια ζωή του, είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά μέρη της Βραζιλίας. Να σημειωθεί πως το μοναδικό αυτό οικοσύστημα βρίσκεται κυρίως στη Δυτική Βραζιλία και το υπόλοιπο εκτείνεται στη Βολιβία και την Παραγουάη.

Υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος 147 χιλιομέτρων που διασχίζει το Pantanal ο οποίος συχνά δεν είναι προσβάσιμος εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Αυτός ο πανέμορφος τόπος γεμάτος λίμνες, νησίδες και άγρια ζωή, έχει ανακηρυχθεί το 2000 από την UNESCO Φυσική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Παρά το γεγονός ότι ο φυσικός αυτός παράδεισος προστατεύεται από την κυβέρνηση της Βραζιλίας αλλά και την συνθήκη Ramsar αφού έχει χαρακτηριστεί Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η περιοχή απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η λαθροθηρία σπάνιων ζώων και πουλιών, η αποψίλωση των δασών, ο ανεξέλεγκτος τουρισμός και τόσα άλλα βάζουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά του.