choice

Το νέο στολίδι πολιτισμού στην καρδιά του Παρισιού

Μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης, άνοιξε τις πύλες του στο Παρίσι το εντυπωσιακό μουσείο του ιδρύματος Louis Vuitton.

Το μουσείο σχεδίασε ο φημισμένος αρχιτέκτονας Frank Gehry, γνωστός για τα φουτουριστικά του σχέδια και βρίσκεται στην τοποθεσία Jardin d’Acclimatation στα βόρεια του δάσους της Βουλώνης.

Το Fondation Louis Vuitton διαθέτει ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο, αμφιθέατρο 350 θέσεων και στις 11 αίθουσές του θα φιλοξενεί την υπέροχη συλλογή έργων τέχνης του ιδρύματος, ενώ θα γίνονται αναθέσεις και προσωρινές εκθέσεις από σύγχρονους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.

Εκτός από τα εντυπωσιακά εκθέματα, το ίδιο το μουσείο αποτελεί ένα έργο τέχνης, με τα σμιλευμένα γυάλινα πάνελ του να ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα σαν πανιά ιστιοφόρου που διασχίζουν την καταπράσινη επιφάνεια του πάρκου.

Ο στόχος του αρχιτέκτονα ήταν να προκαλέσει την αίσθηση της κίνησης, θυμίζοντας τον άνεμο που κινεί τα πανιά ενός πλοίου, ενώ το γυάλινο περίβλημα θα επιτρέπει στους επισκέπτες να έχουν πανοραμική θέα στο ιστορικό πάρκο.

Το κτίριο ήδη αναφέρεται από το κοινό και σαν “παγόβουνο” στην καρδιά του Παρισιού, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μοιάζει με σύννεφα που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στη γη και στον ουρανό.

Χτισμένο πάνω σε δημόσια γη, το μουσείο θα παραμείνει ιδιόκτητο για 50 χρόνια και στη συνέχεια θα δοθεί στις αρχές της πόλης του Παρισιού.

Ο Gehry εκτός από τις αρχιτεκτονικές του αναζητήσεις έχει πειραματιστεί με τη γλυπτική, τα έπιπλα, ακόμα και τα σκηνικά θεάτρου, δημιουργώντας ευφάνταστες μορφές και φόρμες από απροσδόκητα υλικά. 

Γεννήθηκε στο Τορόντο το 1929 και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και πολεοδομικό σχεδιασμό στο Harvard Graduate School of Design .

Τα σχέδια, τα μοντέλα και τα γλυπτά του έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα  μουσεία όλου του κόσμου. Μεταξύ των πιο διάσημων κτηρίων του είναι το Vitra Design Museum, το Weil am Rhein στη Γερμανία, το Μουσείο Guggenheim στο Bilbao της Ισπανίας, και το Walt Disney Concert Hall στο Λος Άντζελες.