choice

1.000 νέες λίμνες σχηματίστηκαν στο Περού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής!

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο το Περού θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία που έχει να παρουσιάσει η ίδια η χώρα, είναι συγκλονιστικά και ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Περού σε έκθεσή του αναφέρει ότι το 40% των παγετώνων της χώρας από το 1970 έως σήμερα έχουν λιώσει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν 1.000 νέες λίμνες!

Η μελέτη της Εθνικής Αρχής Νερού πρόκειται να θορυβήσει την διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών όπου και θα παρουσιαστεί. Για την “απογραφή” των παγετώνων του Περού, χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες των παγετώνων που αποκαλύπτουν πόσο έντονο είναι το φαινόμενο της συρρίκνωσής τους.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πιο δημοφιλούς παγετώνα Pastoruri ύψους 5.200 μέτρων στα βουνά των Άνδεων, ο οποίος έχασε 52% της επιφάνειάς του λόγω τήξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Στο Περού (σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση) υπάρχουν 2.679 παγετώνες οι οποίοι εκτείνονται σε μία σειρά 20 βουνών καλύπτοντας μία επιφάνεια σχεδόν 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ας μην ξεχνάμε ότι περίπου το 99% των τροπικών παγετώνων βρίσκονται στη Νότια Αμερική και το Περού “κατέχει” το 71% από αυτούς.

Η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής είναι μία από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα στον κόσμο και το λιώσιμο των πάγων απειλεί άμεσα την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος. Ήδη απειλούνται πολλά ζώα και φυτά και το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο πολύ πιο γρήγορα από όσο αρχικά υπολόγιζαν οι επιστήμονες.

Οι παγετώνες είναι απολύτως απαραίτητοι και για τα αποθέματα νερού της χώρας, καθώς με την σταδιακή απελευθέρωση του νερού, τροφοδοτούν τα ποτάμια με πόσιμο νερό. Νερό που είναι απαραίτητο και για γεωργικές δραστηριότητες όπως επίσης και για υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ορυχεία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία μελέτη που δημοσίευσε το 2009 ο Dr. Andrés Rivera του Επιστημονικού Ινστιτούτου CECS της Χιλής. Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα τη συρρίκνωση των παγετώνων όχι μόνο στο Περού αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.