choice

“Ενεργοί” και πάλι οι αμμόλοφοι της ερήμου Kalahari

Η έρημος Kalahari  αντιπροσωπεύει τις πιο άγνωστες πτυχές της Αφρικής και φαντάζει σαν την απόλυτη πρόκληση για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Η τεράστια άνυδρη έκταση των 900.00τ.χλμ απλώνει τους αμμόλοφους και τους βραχώδεις σχηματισμούς της στην νότια Αφρική, τη Ναμίμπια και την Μποτσουάνα.

Η περιοχή απασχόλησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο παρελθόν, όταν ο Ολλανδός ερευνητής Jaimy Visser με την βοήθεια του Google Maps, εντόπισε δεκάδες σπείρες και άλλα γεωμετρικά σχήματα χαραγμένα στο έδαφος.

"Εντοπίστηκαν εκατοντάδες ερείπια σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, αλλά αυτές οι σπείρες είναι σίγουρα η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχω δει ποτέ, επειδή περιλαμβάνει ένα σημαντικό σύμβολο για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς του πλανήτη μας, και δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε ότι είναι παλιά, πολύ παλιά."

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται μελέτες στην περιοχή από γεωλόγους των πανεπιστημίων Virginia και UCLA των Ηνωμένων Πολιτειών όπου σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης Paolo D'Odorico, οι αμμόλοφοι της ερήμου εμφανίζουν κινητικότητα μετά από 10.000 χρόνια!

Η διαδικασία ενεργοποίησής τους ξεκίνησε τα τελευταία σαράντα χρόνια και οφείλεται κυρίως στις γεωτρήσεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή.
Οι γεωτρήσεις και η μεταφορά νερού από τα βαθιά στρώματα του εδάφους, παρέχουν στους κτηνοτρόφους την δυνατότητα να εκμεταλλεύονται τις άγονες περιοχές της ερήμου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σταδιακά και τα κοπάδια τους.

«Η αλλαγή από την παραδοσιακή νομαδική κτηνοτροφία στην εξάρτηση από γεωτρήσεις έχει οδηγήσει στην κατάληψη των χορτολιβαδικών εκτάσεων από θάμνους και ξυλώδη βλάστηση», δήλωσε ο Paolo D'Odorico.

Οι έρημοι και οι άνυδρες περιοχές αποτελούν την κύρια πηγή ατμοσφαιρικής σκόνης στον πλανήτη, ενώ χωρίς την βλάστηση να κρατάει τους αμμόλοφους στην θέση τους, οι κόκκοι της άμμου θα παρασύρονται πιο εύκολα από τον άνεμο.

Η μείωση της βλάστησης λόγω της αυξημένης χρήσης της γης από τον άνθρωπο και της κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν παρόμοια φαινόμενα στο κοντινό μέλλον.