choice

Trakai: Η ονειρική πόλη της Λιθουανίας

“Μια φορά και έναν καιρό...” Με τη φράση αυτή θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας στην πανέμορφη πόλη της Λιθουανίας που μοιάζει κυριολεκτικά παραμυθένια!
Το Trakai βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Vilnius, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας και αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της χώρας.

Σήμα κατατεθέν του είναι τα τρία μεσαιωνικά κάστρα που υπάρχουν στην περιοχή, κάστρα άκριτα συνδεδεμένα με θρύλους και παραδόσεις. Σημαντικότερο όλων θεωρείται το γοτθικό κάστρο του 15ου αιώνα που είναι χτισμένο σε ένα νησάκι της λίμνης Galve. Το κάστρο αυτό υπήρξε αμυντικό φρούριο, αργότερα μετατράπηκε σε κατοικία του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Vytautas, κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή, ενώ σήμερα αποτελεί κομβικό σημείο πολιτισμού. Πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ιστορικό αυτό μνημείο.

Η γοητευτική αυτή πόλη είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στο νερό, περιτριγυρισμένη από 200 και πλέον λίμνες και 21 μικρά υπέροχα νησάκια. Για πρώτη φορά το όνομα Trakai αναφέρθηκε από Τεύκτονες Ιππότες το 1337 και η χρονολογία αυτή θεωρείται ως έτος ίδρυσης της πόλης.

Αυτή την όμορφη γωνιά της γης επέλεξαν να κάνουν πατρίδα τους για αιώνες Ρώσοι, Τάταροι, Πολωνοί και Εβραίοι, συμβάλλοντας όλοι μαζί ώστε να αποκτήσει η πόλη ξεχωριστή λαογραφία και παραδόσεις. Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Λιθουανοί σε ποσοστό σχεδόν 70% ενώ υπάρχει και μία σημαντική Πολωνική αλλά και Ρωσική μειονότητα.

Σε ολόκληρο το Trakai ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία σειρά από αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία όπως μία από τις παλαιότερες εκκλησίες την “Μεταμόρφωση της Παναγίας Θεοτόκου” του 15ου αιώνα ή το “Užutrakis Manor” ένα παλάτι του 1897. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Ιστορικό Εθνικό Πάρκο της Λιθουανίας με 82.000 στρέμματα πρασίνου και διάφορες επιλογές για υπαίθριες δραστηριότητες.