Ένας πύργος ελπίδας στην καρδιά του Αμαζονίου
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί έναν φυσικό παράδεισο που απλώνεται σε έκταση 6 εκατομμυρίων τ.χλμ!
Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρχέγονο δάσος του πλανήτη, με τη χαώδη έκτασή του να φιλοξενεί το πιο πλούσιο οικοσύστημα στον κόσμο.
Το οξυγόνο που παράγεται από τον Αμαζόνιο, θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και αποτελεί τον κυρίαρχο ρυθμιστή του παγκόσμιου κλίματος.
Στην καρδιά του τροπικού δάσους, η Βραζιλία κατασκευάζει έναν πύργο-παρατηρητήριο τον “Amazon Tall Observatory” ύψους 320 μέτρων, με σκοπό την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο πύργος θα είναι από ατσάλι και τα υλικά κατασκευής του μεταφέρονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, από τις νότιες περιοχές της χώρας.
Το παρατηρητήριο θα συγκεντρώνει στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο δάσος του Αμαζονίου και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις πηγές των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, το εντυπωσιακό ύψος του πύργου θα επιτρέπει στους ειδικούς να μελετήσουν την αλλαγή και την κίνηση των αέριων μαζών μέσα στο δάσος σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.
«Ο πύργος θα μας βοηθήσει να δώσουμε απαντήσεις σε αναρίθμητα ερωτήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή» ανέφερε ο Paulo Artaxo από το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στο BBC.
Από το 1970 μέχρι το 2008 καταστράφηκαν πάνω από 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βροχοδάσους στον Αμαζόνιο, ενώ μέχρι σήμερα σχεδόν το 20% του δάσους της έχει καταστραφεί.
Η ανθρωπότητα οφείλει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και μέσα από τις οδύνες που προκαλούν οι ίδιες της οι πράξεις, να γίνει σοφότερη, να μάθει να αφουγκράζεται και να σέβεται τη Μητέρα Γη.
Ένα αντίστοιχο παρατηρητήριο υπάρχει και στην κεντρική Σιβηρία.