choice

Amadeus Lake: Μια λίμνη, έργο αφηρημένης τέχνης!

Ακούγοντας τη λέξη “λίμνη”, σίγουρα δεν περιμένεις να αντικρίσεις μία τέτοια εικόνα. Η φύση όμως μας έχει αποδείξει (πολλές φορές είναι η αλήθεια) πως είναι ικανή για τις πιο περίεργες, τις πιο ευφάνταστες δημιουργίες.

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Αυστραλίας, βρίσκεται μία λίμνη με αλμυρό νερό όπου πήρε το όνομά της από τον Ernest Giles το 1872. Ήταν ο άνθρωπος που την ανακάλυψε και αποφάσισε να την “βαφτίσει” Amadeus για να τιμήσει με τον τρόπο αυτό τον τότε βασιλιά Amadeus της Ισπανίας.

Η παράξενη αυτή λίμνη, μαζί με την πιο μικρή σε μέγεθος λίμνη Neale, βρίσκονται για περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρόνια στη λεκάνη Amadeus και εξαιτίας της ξηρασίας που συνήθως επικρατεί στην περιοχή, οι λίμνες γεμίζουν με νερό μόνο σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Ακόμη όμως και τότε, το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης Amadeus μένει στεγνό και καλυμμένο από ένα παχύ φλοιό λευκού αλατιού.

Κοιτάζοντας κανείς τη λίμνη από ψηλά διακρίνει πολλά μικρά νησιά από κόκκινη άμμο τα οποία προεξέχουν από την επιφάνειά της. Τα φυτά που έχουν ριζώσει σε αυτά τα αμμώδη νησιά είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν το αλάτι, τη θερμότητα και την ξηρασία.

Η λίμνη που περιέχει 600 εκατομμύρια τόνους αλάτι, έχει μήκος περίπου 180 χιλιόμετρα, πλάτος 10 χιλιόμετρα και είναι η μεγαλύτερη λίμνη άλατος στη Βόρεια Επικράτεια. Δυστυχώς όμως, λόγω της απομακρυσμένης θέσης της η συγκομιδή του αλατιού είναι αδύνατη.

Σε αυτή την μεγάλη έκταση γης που όμως είναι αφιλόξενη για τους ανθρώπους έχουν καταγραφεί έξι απειλούμενα είδη. Δύο είδη θηλαστικών, τρία είδη πουλιών και ένα είδος φυτού βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή.

Η λίμνη Amadeus είναι γνωστή για την απόκοσμη ομορφιά της.