choice

Τύμβος Καστά: Από που πήρε το όνομά του;

Ένα μυστικό που διατηρείται καλά κρυμμένο εδώ και 2.300 χρόνια στον εντυπωσιακό μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης, στον τύμβο του Καστά, πρόκειται να αποκαλυφθεί στο κοντινό μέλλον.

Το τελευταίο διάστημα η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο σημαντικό έργο των αρχαιολόγων που έχουν εγκατασταθεί στην Αμφίπολη, προσπαθώντας να ανακαλύψουν όσα σημαντικά κρύβονται στο αρχαίο μνημείο.

Η σπουδαιότητα του μνημείου είναι τόσο μεγάλη που ασχολούνται με αυτό όλα τα μεγάλα δίκτυα του πλανήτη, ανάμεσά τους και το Discovery Channel όπως επίσης και το History Channel. Και τα δύο αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ για τον Τύμβο στο λόφο Καστά, προσπαθώντας να απαντήσουν στο ένα και μοναδικό ερώτημα: Σε ποιον ανήκει τελικά ο μεγαλοπρεπής τάφος;

Αργά ή γρήγορα θα δοθούν οι απαντήσεις και θα λυθούν οι όποιες απορίες μας. Γνωρίζουμε όμως από που πήρε το όνομά του ο Τύμβος Καστά;

Τύμβος Καστά ονομάζεται ο λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης κοντά στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, με το εσωτερικό του να προκαλεί δέος και θαυμασμό σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με αρχαίες αναφορές στην περιοχή υπήρχαν δύο λόφοι με το όνομα Καστά.
Ο "Μεγάλος Καστά" βρίσκεται στην βόρεια περιοχή της ανασκαφής και στην κορυφή του δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη αρχαίας θρακικής πόλης.
Υπάρχει βέβαια και ο "Μικρός Καστά" που μέσα του βρίσκεται ο μεγάλος τύμβος της ανασκαφής.

Μία πολύ πιθανή ερμηνεία για το όνομα του λόφου είναι να αποτελεί αντίστοιχο του λατινικού Castrum που στην νεοελληνική πέρασε σαν Κάστρο, θυμίζοντας την αρχαία εποχή που ήταν οχυρό.

Η αρχαία Αμφίπολη ιδρύθηκε από τους Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο των μεταλλείων της Θράκης. Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου πέρασε στα χέρια των Σπαρτιατών, ενώ αργότερα ο Φίλιππος την κατέκτησε και έγινε μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων.

Με το πέρασμα του χρόνου η περιοχή κατοικήθηκε ξανά στις αρχές του 19ου αιώνα,
με τον τοπικό λαϊκό μύθο να θέλει στην Αμφίπολη να είναι θαμμένος ένας μεγάλος βασιλιάς.

Είναι γνωστό ότι στα ονόματα που έχουν δοθεί σε τοποθεσίες μπορεί να κρύβονται χαμένες σελίδες της ιστορίας, με το όνομα Καστά να είναι έτοιμο να μπει στο πάνθεον της παγκόσμιας ιστορίας.