choice

Πόσο καλό μας κάνουν τα ταξίδια;

Μία παλαιότερη έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Harvard, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν τη μισή τους ημέρα σε νοητικά ταξίδια.

Το κακό είναι ότι αυτά τα νοητικά “ταξίδια” κάνουν τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους, μια και τους στερούν την δυνατότητα να είναι κυριολεκτικά παρόντες στην κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους.

Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν και τα άλλα ταξίδια. Τα αληθινά. Αυτά για τα οποία ανυπομονείς, προετοιμάζεσαι, οργανώνεσαι και ξεκινάς. “Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις...”

Σε όλους μας αρέσουν τα ταξίδια. Είναι ένα διάλειμμα στην καθημερινότητα, είναι διασκεδαστικά, είναι γεμάτα εκπλήξεις και σίγουρα είναι ένας άλλος τρόπος να βλέπεις τη ζωή. Η αλήθεια είναι ότι τα ταξίδια μας ευεργετούν πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε. Επιστημονικά λοιπόν, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η παραμονή μας σε έναν άλλο τόπο μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

- Με τα ταξίδια βελτιώνουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες. Η επαφή μας με άγνωστους ανθρώπους μας βοηθά να εστιάζουμε τη συμπεριφορά μας σε παράγοντες έξω από τον εαυτό μας και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους άλλους.

- Με τα ταξίδια μειώνουμε το στρες. Ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της και δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να συγκεντρωθεί στα “θέλω” του. Ανανεωμένοι πια, βρίσκουμε τη δύναμη να κυνηγήσουμε τους στόχους μας.

- Τα ταξίδια μας διατηρούν σε φόρμα. Για να γνωρίσουμε ένα καινούργιο μέρος, θα πρέπει να το περπατήσουμε. Και αν το μέρος είναι παραθαλάσσιο, θα κολυμπήσουμε. Το σώμα μας βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και τα οφέλη είναι πολλά.

- Οι διακοπές, μας κάνουν πιο υπομονετικούς. Η αναμονή σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς γενικότερα, η αναμονή σε ουρές μουσείων ή σε αρχαιολογικούς χώρους, η αναμονή σε εστιατόρια και σε χώρους όπου υπάρχει πολύς κόσμος, εξασκεί την υπομονή μας και μας αναγκάζει να βρούμε δημιουργικούς τρόπους να περάσουμε την ώρα μας όσο...περιμένουμε.

- Λίγες ήμερες διακοπών με το ταίρι μας, βελτιώνει τη σχέση μας. Τα ζευγάρια που ταξιδεύουν μαζί αποκτούν μεγαλύτερη οικειότητα, καλύτερη σεξουαλική ζωή και πιο δυνατούς δεσμούς.

- Οι διακοπές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και οι καινούργιες εμπειρίες προωθούν την υγεία του εγκεφάλου.

- Οι ημέρες μακριά από την καθημερινότητα είναι ευεργετικές για όσους πάσχουν από μελαγχολία και κατάθλιψη.

- Σύμφωνα με έρευνες, τα χρήματα που ξοδεύουμε σε ταξίδια, μας κάνουν πιο ευτυχισμένους από τα χρήματα που θα δίναμε σε υλικά αγαθά.

Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν, ας “σκαρώσουμε” ένα ταξίδι και ας απολαύσουμε τα οφέλη του.