choice

Αυτός είναι ο πιο αρχαίος δρόμος των Αθηνών !

Αν διαβάζοντας τον τίτλο, το μυαλό σας πηγαίνει σε κάποιο από τα δρομάκια της Πλάκας, έχετε βρει τη μισή απάντηση!

Η οδός Τριπόδων, στην όμορφη αυτή γειτονιά της πρωτεύουσας, θεωρείται πως είναι ο πιο αρχαίος δρόμος της Αθήνας και μάλιστα είναι γραμμένος στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες. Εδώ και 25 αιώνες ο συγκεκριμένος δρόμος έχει το ίδιο όνομα και φυσικά πολύ μεγάλη ιστορία.

Στην Αρχαία Αθήνα υπήρξε από τους φαρδύτερους δρόμους, με πλάτος 6 μέτρα και ήταν ο πιο σύντομος για να μετακινηθεί κάποιος από το θέατρο του Διονύσου έως την Αγορά. Η αρχή της οδού Τριπόδων ήταν στην είσοδο του τεμένους του Διονυσίου, συνέχιζε περιφερικά της Ακρόπολης προς την ανατολική πλευρά, περνούσε το βόρειο τμήμα του ιερού βράχου και τελείωνε στο Πρυτανείο της Αγοράς.

Αποτελούσε το δρόμο του Θεάτρου και των Τεχνών μια και δεν ήταν προορισμένος για να εξυπηρετεί κυκλοφοριακές ανάγκες, αλλά τις ανάγκες για το θέατρο και γενικότερα τις καλές Τέχνες. Ήταν ο πιο όμορφος και ο πιο στολισμένος δρόμος της αρχαίας Αθήνας τον οποίο διέσχιζαν και οι περίφημες νυχτερινές λαμπαδηδρομίες που γίνονταν προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος του δρόμου, η οδός Τριπόδων πήρε το όνομά της.

Σταδιακά στο πέρασμα των αιώνων, ο δρόμος αυτός κοσμήθηκε με εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή μνημεία με σκοπό να θυμίζουν στους Αθηναίους τα ονόματα των νικητών των θεατρικών αγώνων. Στον αρχαιολογικό χώρο της Πλάκας έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια από 4 μνημεία ενώ το μνημείο του Λυσικράτους (γνωστό και ως Φανάρι του Διογένη) είναι το σπουδαιότερο που έχει σωθεί.

Όπως είναι φυσικό τον δρόμο αυτό έχουν διασχίσει όλες οι πνευματικές και καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες που κατοικούσαν στην Πλάκα ή απλά σύχναζαν εκεί. Γεώργιος Δροσίνης, Κωστής Παλαμάς, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Μελίνα Μερκούρη, Δημήτρης Χορν, Λόρδος Βύρων είναι λίγα μόνο από τα ονόματα που ένωσαν τη ζωή τους με την οδό Τριπόδων.

Ένα τόσο σημαντικό και γραφικό σημείο της Πλάκας δεν θα μπορούσε να μην χρησιμοποιηθεί και για τα γυρίσματα κάποιας ταινίας. Το κινηματογραφικό σπίτι του Γιώργου Κωνσταντίνου και της Μάρως Κοντού στην ταινία “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα” βρίσκεται στην συγκεκριμένη οδό.

Η οδός Τριπόδων συνεχίζει και σήμερα να διατηρεί την γοητεία της και να εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη.