Το «Σπήλαιο των Λιμνών»... ένα φυσικό έργο τέχνης
Από τα αναρίθμητα σπήλαια που έχουμε στην Ελλάδα, υπάρχει κάποιο που έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Αναμφίβολα το κάθε σπήλαιο κρύβει τη δική του ομορφιά, απλά το «Σπήλαιο των Λιμνών» διαθέτει αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες οι οποίες μάλιστα αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα! Το γεγονός αυτό, καθιστά το συγκεκριμένο σπήλαιο μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το «Σπήλαιο των Λιμνών» βρίσκεται στο χωριό Καστριά της Αχαΐας και σύμφωνα με τον μύθο οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, η Λυσίππη, η Ιφινόη και η Ιφιάνασσα, βρήκαν καταφύγιο σε μια σπηλιά στα Αροάνια, όταν η Ήρα σάλεψε τα λογικά τους για να τις εκδικηθεί για την αλαζονεία τους.
Στο σπήλαιο αυτό φαίνεται πως η φύση έβαλε όλη της την τέχνη και την μαεστρία της. Λαβυρινθώδεις διάδρομοι, στοές γεμάτες μυστήριο, παράξενοι σχηματισμοί από σταλακτίτες και τοιχώματα στολισμένα με πολύχρωμα συμπλέγματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, προκαλούν δέος στον επισκέπτη.
Το «Σπήλαιο των Λιμνών» είναι μια παλιά κοίτη ενός υπόγειου ποταμού και το μήκος που έχει εξερευνηθεί μέχρι σήμερα είναι 1.980 μέτρα. Την εποχή που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο γεμίζει νερό και μετατρέπεται σε υπόγειο ποτάμι με φυσικούς καταρράκτες. Το καλοκαίρι, ένα τμήμα του ξεραίνεται και τότε αποκαλύπτονται πανέμορφες δαντελωτές απολιθωτικές λεκάνες αλλά και φράγματα που το ύψος τους φτάνει και τα 4 μέτρα. Στο υπόλοιπο σπήλαιο το νερό διατηρείται ολόκληρο το χρόνο σε 13 λίμνες σπάνιας ομορφιάς.
Το σπήλαιο χωρίζεται σε 4 τμήματα, όμως το ένα από αυτά έχει αποκλειστεί για το κοινό επειδή παρουσιάζει σοβαρό αρχαιολογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Εκεί ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά όπως και οστά ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου, τεράστιας παλαιοντολογικής αξίας.
Τα πρώτα έργα αξιοποίησης του σπηλαίου ξεκίνησαν το 1981 ενώ το 1985 ο ΕΟΤ παραχώρησε στην κοινότητα Καστριών το σπήλαιο με όλες τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί κοινοτική επιχείρηση για να αξιοποιηθεί περαιτέρω.