choice

Όταν η αρχιτεκτονική εμπνέεται από τη φύση…

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν κτήρια τα οποία εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους. Πολλά μάλιστα από αυτά βρίσκονται σε μία χώρα  με μακραίωνη ιστορία και με ραγδαία οικονομική ανάπτυξη.

Στην πόλη Wujin της Κίνας, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό κτήριο το οποίο αναπτύσσεται σε μία έκταση 8 στρεμμάτων. Πρόκειται για το Lotus Building and People’s Park ή αλλιώς «Κτήριο-λωτός και Πάρκο του Λαού» που είναι  κατασκευασμένο επάνω σε μία τεχνητή λίμνη.

Το κτήριο «Λωτός» είναι στην ουσία ένα τριπλό κτήριο που «ανθίζει» σε τρία στάδια όπως και η ανθοφορία του πανέμορφου λουλουδιού. Είναι γνωστό ότι στην Ανατολή ο λωτός αντιμετωπιζόταν από παλιά, σχεδόν ως αντικείμενο λατρείας. Μεγαλώνει μέσα στη λάσπη και ωστόσο παραμένει ανέγγιχτο. Είναι ένα σύμβολο της αγνότητας και της αναγέννησης. Μάλιστα θεωρείται ως «ο κύριος μεταξύ των λουλουδιών».

Το Lotus Building είναι έμπνευση της αυστραλιανής αρχιτεκτονικής εταιρίας «studio 505», οι δημιουργοί της οποίας αναφέρουν: «Ουσιαστικά πρόκειται για μία προσθήκη σε κάποιες υπάρχουσες υπόγειες δημοτικές εγκαταστάσεις.  Ο λωτός προσφέρει ότι επιθυμεί κάποιος να βρει σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο αλλά και πάρκο. Καταστήματα, εστιατόρια, διαμερίσματα, γραφεία, χώροι αναψυχής και διασκέδασης, κινηματογράφοι και πολλά ακόμα. Ένας μικρός παράδεισος που θα ανθίζει στο κέντρο της πόλης…»

Ο «Λωτός» τη νύχτα μετατρέπεται σε ένα υπερθέαμα με τον φωτισμό του να μεταβάλλεται  συνεχώς δημιουργώντας κάθε φορά διαφορετικά μοτίβα. Ο σκοπός του εντυπωσιακού αυτού κτηρίου είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω αστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.