choice

H Άνδρος… στις Μπαχάμες!

Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο με πολλά κοραλλιογενή νησάκια, πλούσιο οικοσύστημα, υποθαλάσσιες σπηλιές και με τον τρίτο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο.

Είναι η Άνδρος ή καλύτερα Andros, που απέχει από την δική μας Άνδρο 9.400 χμ. και βρίσκεται στις Μπαχάμες.

Η Andros Bahamas είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα τριών νησιών και το μεγαλύτερο ανάμεσα σε 26 άλλα κατοικημένα νησιά. Με μήκος 167 χλμ. και πλάτος 64 χλμ. έχει μόνο 800 κατοίκους και ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Στο νησί αυτό υπάρχει ένα απίστευτα όμορφο φυσικό φαινόμενο, οι λεγόμενες «Μπλε Τρύπες». Πρόκειται για υποθαλάσσιες σπηλιές με βάθος που φτάνει και τα 400 μέτρα, οι οποίες βρίσκονται γύρω από το νησί αλλά και στην ενδοχώρα του. Οι «Μπλε Τρύπες» ξεπερνούν τις 200 σε αριθμό όμως έχει εξερευνηθεί μόλις το 1% από αυτές.

Φυσικά οι θρύλοι των ντόπιων γύρω από αυτές είναι πολλοί και διάφοροι, με σημαντικότερο εκείνον που αναφέρεται σε κάποιο θαλάσσιο τέρας με το όνομα «Lusca». Έχει μορφή μεταξύ τεράστιου χταποδιού και καρχαρία και σύμφωνα με αναφορές έχει θεαθεί να αναδύεται από τις «Μπλε Τρύπες». Οι ψαράδες του νησιού αποφεύγουν να πλησιάζουν στις τρύπες αυτές από φόβο μην συναντήσουν το περίεργο πλάσμα. Δύτες όμως από ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται την περιοχή για να τις εξερευνήσουν.

Στο νησί λέγεται πως υπάρχει και ένα άλλο παράξενο πλάσμα με την ονομασία Chickcharney. Είναι ένα πουλί, με ένα μέτρο ύψος, που μοιάζει αρκετά με την κουκουβάγια και που φέρνει τύχη σε όποιον το συναντήσει.

Στην Andros Bahamas υπάρχουν 225 είδη πουλιών (πολλά από αυτά είναι ασυνήθιστα και απειλούμενα), ενώ οι ορχιδέες έχουν την τιμητική τους, αφού στο νησί ευδοκιμούν πάνω από 50 είδη άγριων ορχιδέων.

Το όνομα Andros δόθηκε στο νησί προς τιμήν του διοικητή του Αγγλικού Ναυτικού στα Barbados, Sir Edmund Andros, γύρω στο 1670. Υπάρχει βέβαια και η θεωρία ότι το όνομα δόθηκε από τους Έλληνες σφουγγαράδες που μετανάστευσαν εκεί τους προηγούμενους αιώνες.