choice

Natron: Μία όμορφη μα επικίνδυνη λίμνη

Κοιτάζοντάς την από ψηλά, μοιάζει με ψηφιδωτό που κάποιο χέρι δημιούργησε στο βόρειο τμήμα της Τανζανίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Κένυα.

Είναι η λίμνη Natron, μια από τις θερμότερες και πιο αλκαλικές λίμνες του κόσμου, που πήρε το όνομά της από το νάτρον, ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό νάτριο με μικρές ποσότητες διττανθρακικού νατρίου.

Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου και υψηλή αλκαλικότητα (pH 10.5) η λίμνη είναι αφιλόξενη για οποιαδήποτε μορφή ζωής. Για την ακρίβεια είναι άκρως επικίνδυνη για ότι ζει και αναπνέει. Μόνο ένα είδος ψαριού και κυανοβακτήρια βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στα νερά της.

Η Natron είναι αρκετά ρηχή με μόλις 1 μέτρο βάθος και το αποτέλεσμα αυτού είναι το νερό της να εξατμίζεται γρήγορα κατά την ξηρή περίοδο. Εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων αλατότητας στη λίμνη, το αλάτι που μένει στην επιφάνειά της σχηματίζει παράξενες ραβδώσεις και άλλους σχηματισμούς που έχουν την μορφή ραγίσματος. Για το λόγο αυτό, οι ντόπιοι την αποκαλούν και «ραγισμένη λίμνη».

Η μεγάλη αυτή αλυκή αποτελεί τη μοναδική περιοχή στην ανατολική Αφρική, όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα περίπου 2,5 εκατομμύρια φλαμίνγκο, που τρέφονται με φύκια. Την περίοδο που το νερό εξατμίζεται, στη λίμνη σχηματίζονται μικρά νησάκια από αλάτι όπου τα φλαμίνγκο ξεκουράζονται, βάζοντας όμως σε κίνδυνο τη ζωή τους εάν το νερό επιστρέψει πριν εκείνα φύγουν.