choice

Η «Πράσινη Βενετία» της Γαλλίας

Κανάλια νερού, νησίδες, απέραντα λιβάδια και πολύ πράσινο, συνθέτουν μία εντυπωσιακά όμορφη περιοχή στη νοτιοδυτική πλευρά του Poitou-Charentes στη Γαλλία.

Το Marais Poitevin είναι η δεύτερη σε μέγεθος υγρή ζώνη της χώρας (μετά το Camargue) που καλύπτει μία επιφάνεια περίπου 370 τετραγωνικών μιλίων και πολλοί το αποκαλούν και «Venise Verte» ή «Πράσινη Βενετία».

Η περιοχή είναι φημισμένη για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της αλλά και για την ηρεμία που προσφέρει στον επισκέπτη. Πρόκειται για έναν φυσικό λαβύρινθο νησίδων που τέμνονται από κανάλια, από τα οποία άλλα είναι φυσικά και άλλα τεχνητά. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Marais Poitevin είναι οι λεύκες και οι ιτιές που με τις ρίζες τους ισχυροποιούν τη δομή των καναλιών.

Ο τόπος αυτός αλλάζει με τις εποχές προσφέροντας πάντα μία μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι γεμάτος με λουλούδια, πολύχρωμες πεταλούδες και πουλιά, ενώ το φθινόπωρο τα χρώματα αλλάζουν και κάνουν την εμφάνισή τους τα μανιτάρια, το άρωμα των οποίων είναι διάχυτο στην περιοχή. Το χειμώνα το μεγαλύτερο μέρος του Marais Poitevin κλείνει για τους επισκέπτες, αλλά η περιοχή που παραμένει επισκέψιμη εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά της.

Ο υπέροχος αυτός υγρότοπος είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι ενός αρχαίου θαλάσσιου κόλπου, και δημιουργήθηκε, διαμορφώνεται και συντηρείται από το νερό, μέσα στους αιώνες. Είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο και εύθραυστο περιβάλλον, που όμως παραμένει «ζωντανό» παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Μέσα σε 20 χρόνια η εντατική γεωργία κατέστρεψε μεγάλο μέρος της περιοχής διαταράσσοντας την ισορροπία της.