choice

Toledo: Η δεύτερη πατρίδα του El Greco

Με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του EL Greco και τους εορτασμούς στη χώρα μας με εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και επιστημονικά συνέδρια, σκεφτήκαμε να «γνωρίσουμε» το Toledo, όπου ο διάσημος  Έλληνας ζωγράφος έζησε πολλά χρόνια και αγάπησε με πάθος.

Το Toledo, που πήρε το όνομά του από το λατινικό Toletum (χτισμένο σε ύψος), είναι συνδεδεμένο με την ουσία της μεσαιωνικής Ισπανίας. Η πόλη αυτή που μετρά αιώνες ιστορίας, είχε την τύχη να μην υποστεί αλλοιώσεις στην όψη και τον χαρακτήρα της, με αποτέλεσμα να διατηρεί μία μεσαιωνική αύρα που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο.

Ολόκληρο το Toledo είναι από μόνο του ένα μνημείο που τα «κομμάτια» του προέρχονται από διαφορετικές εποχές της ιστορίας του. Από το ρωμαϊκό παρελθόν του έχει να μας επιδείξει τον ιππόδρομο και το υδραγωγείο, από την εποχή των Βησιγότθων υπάρχει το μεσαιωνικό κάστρο του San Servando, ενώ από τη μουσουλμανική περίοδο σώζεται η Mezquita del Cristo de la Cruz (εμπνευσμένη από τη Mezquita της Κόρδοβα) και η Vieja Puerta de la Bisagra.

Από την περίοδο της Rekonkista σώζονται οι εκκλησίες Cristo de la Vega όπως και αυτή του Santiago del Arrabal αλλά και η εκκλησία του Santo Tomé, στο εσωτερικό της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το διάσημο πίνακα του El Greco «H ταφή του κώμη Orgaz». Γεμάτος έργα του El Greco είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης, ενώ στην εκκλησία Tavera Hospital φιλοξενείται ο ημιτελής πίνακας του Έλληνα ζωγράφου  «Η βάπτιση του Ιησού».

Από τα δημοφιλή αξιοθέατα της Ισπανικής πόλης και το Alcazar, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της και που στις μέρες μας στεγάζει μια βιβλιοθήκη και το στρατιωτικό μουσείο. Όποιος βρεθεί στο Toledo δεν μπορεί να μην επισκεφτεί και το σπίτι του El Greco, όπου ο καλλιτέχνης έζησε για σχεδόν 27 χρόνια. Ο χώρος έχει μετατραπεί σε μουσείο και είναι γεμάτος από πίνακές του.

Η πόλη αυτή είναι πανέμορφη και δίνει την εντύπωση φρουρίου καλά οχυρωμένου που περιτριγυρίζεται από τον ποταμό Tajo. Η λεγόμενη «δεύτερη πατρίδα» του El Greco διαθέτει φυσικό κάλλος, πολυκύμαντη ιστορία, συναρπαστικούς θρύλους και ζωηρό παρόν.