choice

Στη σκιά της πυραμίδας του Ταΰγετου

Στη κορυφή του Ταΰγετου σε υψόμετρο 2.407 μέτρων, δεσπόζει σιωπηλή και αινιγματική μία πυραμίδα, που επιμένει να κρατάει μέχρι σήμερα ζηλότυπα τα μυστικά της...

Η ύπαρξη της και μόνο, έχει απασχολήσει πλήθος γεωλόγων και αρχαιολόγων διχάζοντας τις απόψεις τους, για το εάν πρόκειται για φυσικό μνημείο ή για τεχνητή κατασκευή κάποιου αρχαίου πολιτισμού. Μεγάλος αριθμός ερευνητών υποστηρίζει πως η κορυφή λαξεύτηκε για να αποκτήσει πυραμοειδές σχήμα, με σκοπό να λειτουργήσει σαν τελετουργικός τόπος.

Η άποψη τους στηρίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα αφύσικα τέλειο τριγωνικό σχήμα, με το έδαφος που βρίσκεται η βάση του, να φαίνεται ότι είναι κατεργασμένα πιο ομαλό και λείο από το υπόλοιπο της περιοχής. Επιπλέον στην αρχαιότητα η περιοχή αποτελούσε ιερή τοποθεσία του Ήλιου, ενώ σύμφωνα με τον Κικέρωνα, στην κορυφή του βουνού ο Αναξίμανδρος είχε στήσει αστεροσκοπείο και μελετούσε τις κινήσεις των άστρων.

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για έναν γιγάντιο πομπό που έστρεφε την αρνητική
ενέργεια της περιοχής προς άλλη κατεύθυνση, ενώ οι Ορφικοί αναφέρουν την κορυφή σαν το σημείο «Πύλη» που επέλεξε η φύση, για να προσφέρει φώς και πνεύμα στον κόσμο μέσα από τον ελληνικό πολιτισμό.

Κάθε χρόνο στις 19 Ιουλίου παραμονές της γιορτής του Προφήτη Ηλία, ομάδες προσκυνητών παίρνουν το δρόμο για τη κορυφή του Ταΰγετου όπου βρίσκεται το μικρό πλινθόκτιστο εκκλησάκι με τα πέτρινα καθίσματα, για να ακούσουν τη Θεία Λειτουργία που διαρκεί μέχρι την ανατολή.
Ελάχιστα λεπτά πριν ανατείλει ο ήλιος σχηματίζεται μέσα στον μεσσηνιακό κόλπο με ορίζοντα τη δυτική Μεσσηνία, η τέλεια ισόπλευρη τριγωνική σκιά της πυραμοειδούς κορυφής του ιερού βουνού.

Αντίστοιχα μαγευτικό είναι και το ηλιοβασίλεμα όταν η σκιά της πυραμίδας απλώνεται στη πλευρά του λακωνικού κάμπου, με το κοκκινωπό φώς να σχηματίζει μια τέλεια ευθεία γραμμή με τη κορυφή του αρχαίου κτίσματος.

Η ιερή γεωπυραμίδα διατηρεί το μυστήριο που την περιβάλει γύρω από την ύπαρξη και τον ορισμό της για το γύρω κόσμο, με την ηλικία και τις διαστάσεις της μέχρι σήμερα να είναι αδύνατο να υπολογιστούν.