choice

Οι Καταρράκτες της “Αιώνιας Φλόγας”

Στο Chestnut Ridge Park, στα δάση της πολιτείας της Νέας Υόρκης, παρατηρείται ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο το οποίο προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Στο σημείο του πάρκου που έχει την ονομασία «Eternal Flame Falls» ή «Οι Καταρράκτες της Αιώνιας Φλόγας», μέσα σε μία σπηλιά από σχιστόλιθο, παραμένει αναμμένη μια φλόγα 3-8 εκατοστών πίσω από τους ορμητικούς καταρράκτες. Το σκηνικό που δημιουργείται είναι άκρως εντυπωσιακό, εγείροντας μάλιστα και πολλούς θρύλους γύρω από τη δημιουργία της αιώνιας φλόγας.

Πιστεύεται ότι το φαινόμενο σχετίζεται με μυστηριακές δυνάμεις που υπάρχουν στην περιοχή, ή όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Bruce Kershner: «…οφείλεται στην παρουσία ξωτικών και νεραϊδών που έρχονται εδώ για να ξεκουραστούν».

Φυσικά η εξήγηση είναι πιο απλή, με τους επιστήμονες να πιστεύουν για πολλά χρόνια, ότι η αιώνια φλόγα στη Νέα Υόρκη παράγεται μόνο με το αέριο που υπάρχει κάτω από τα πετρώματα της σπηλιάς αλλά και από την θερμότητα που αποτυπώνεται στους βράχους.

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Indiana, ανακάλυψαν ότι τα πετρώματα δεν είναι αρκετά θερμά ώστε να παράγουν τη φλόγα, ούτε τόσο αρχαία όσο αρχικά πίστευαν. Το πέτρωμα του σχιστόλιθου που δείχνει ενός μεσαίου μεγέθους μεταμορφωμένο πέτρωμα, χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη υφή και αρκετά έντονη σχιστολιθικά, ενώ τείνει να ξεφλουδίζει εύκολα σε λεπτές πλάκες. Το πέτρωμα στη συγκεκριμένη σπηλιά δεν θα μπορούσε να παράγει αέρια και να κρατά αιώνια αναμμένη τη φλόγα.

Η παρατήρηση του φαινομένου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το χιόνι καλύπτει τα πάντα, εκτός φυσικά από τη φλόγα που συνεχίζει να σιγοκαίει κρυμμένη πίσω από τους καταρράκτες.

Η φλόγα βέβαια δεν είναι πραγματικά «αιώνια» αφού περιστασιακά σβήνει και αναλαμβάνουν να την ανάψουν ξανά οι πεζοπόροι επισκέπτες της περιοχής. Οι Eternal Flame Falls είναι μοναδικοί, ιδιαίτεροι και αποτελούν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο που γοητεύει και εντυπωσιάζει.