choice

Εντυπωσιακός κρατήρας-νησί στη Hawaii

Για άλλη μια φορά η φύση αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης!

Μόλις 2,5 μίλια από την ακτή του Maui στη Hawaii βρίσκεται ο κρατήρας Molokini, ένας μερικώς βυθισμένος ηφαιστειακός κρατήρας σε σχήμα μισοφέγγαρου. Το μέρος του κρατήρα που προεξέχει σχηματίζει ένα «νησάκι» που δημιουργήθηκε από μια συνεχόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα 200.000 και πλέον χρόνων.

Βέβαια υπάρχει και ο θρύλος των ντόπιων που λέει πως κάποτε το Molokini ήταν μία πανέμορφη γυναίκα. Η γυναίκα αυτή όπως επίσης και η Pele, η θεά της πυρκαγιάς, ήταν ερωτευμένες με τον ίδιο άντρα. Η ζηλιάρα Pele για να απαλλαγεί από την αντίζηλό της, την μεταμόρφωσε σε πέτρα και την έριξε στη θάλασσα….

Λόγω του μοναδικού του σχήματος, το Molokini παρέχει ένα φυσικό φράγμα κατά των κυμάτων και των θαλάσσιων ρευμάτων, με αποτέλεσμα τα νερά εκεί να θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή και κατάλληλα για τους αρχάριους λάτρεις της κατάδυσης. Επιπλέον, είναι και ένα ασφαλές καταφύγιο για όλα τα είδη θαλάσσιας ζωής και προσελκύει ψάρια που αναζητούν προστασία από τη βαθιά θάλασσα.

Στο βυθό του κρατήρα-νησιού μπορεί να συναντήσει κανείς εκατοντάδες είδη ψαριών αλλά και κοραλλιών, μερικά από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Εξαιτίας της σχεδόν τέλειας ορατότητας που υπάρχει κάτω από το νερό, το Molokini αποτελεί δημοφιλές προορισμό για scuba diving και κολύμβηση με αναπνευστήρα. Θεωρείται ως ένα από τα 10 καλύτερα σημεία κατάδυσης σε ολόκληρο τον κόσμο!

Τα νερά του νησιού έχουν χαρακτηριστεί ως «προστατευμένη θαλάσσια περιοχή», ενώ απαγορεύονται αυστηρά οι επισκέπτες στο έδαφός του. Αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο των αρχών για την προστασία των άγριων πτηνών, ο πληθυσμός των οποίων μειώθηκε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της λαθροθηρίας. Μοναδικοί επισκέπτες στο έδαφος του Molokini είναι ορισμένοι ορνιθολόγοι, βοτανολόγοι και φυσικά κάποιοι φωτογράφοι.