choice

Οι τρεις ελληνικές πόλεις της Costa Rica

Είναι μικρή, γραφική πανέμορφη και χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο καθαρές πόλεις της Κεντρικής Αμερικής.

Το όνομά της Grecia, βρίσκεται στην επαρχία Alajuela της Costa Rica και η ίδρυσή της μας μεταφέρει στο 1825. Το όνομά της αφορά εξ ολοκλήρου την Ελλάδα και δόθηκε προς τιμήν της ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας José Rafael de Gallegos, γνωστός φιλέλληνας, επειδή είχε ακούσει για την επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα αποφάσισε να δώσει στην νεοϊδρυθείσα πόλη το όνομα Grecia (Ελλάδα).

Οι  15.457 περίπου κάτοικοί της φημίζονται για την φιλοξενία τους και την απλότητά τους και στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου.

Η Grecia χτισμένη σε υψόμετρο 999 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, διαθέτει υπέροχο ήπιο κλίμα και παραμένει δροσερή ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την πλούσια βλάστησή της, τα μοναδικά φυσικά τοπία της και τους καλοσυνάτους κατοίκους της συγκεντρώνει πλήθος τουριστών κάθε εποχή του χρόνου.

Από τα αξιοθέατα της πόλης, η εκκλησία Iglesia de la Nuestra Señora de las Mercedes που είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από προκατασκευασμένα ελάσματα χάλυβα σε ασυνήθιστο βαθύ κόκκινο χρώμα, το Περιφερειακό Μουσείο, το Μουσείο με τις πεταλούδες αλλά και το «World of Snakes» το οποίο στεγάζει πάνω από 50 είδη ερπετών από όλο τον κόσμο. Ακούγεται ίσως απίστευτο, αλλά αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι τουρίστες συρρέουν στην Grecia.

Στο κέντρο πίσω από το Δημαρχείο βρίσκεται η πλατεία Plaza Hellenica, όπου δεσπόζει η προτομή του Αριστοτέλη όπου ήταν προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997. Στην είσοδο της πόλης εκτός από την επιγραφή «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα» υπάρχει και μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα. Νότια της πόλης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους καταρράκτες Los Chorros που προσθέτουν τη δική τους πινελιά σε έναν τόπο προικισμένο από τη φύση.

Η Grecia όμως δεν είναι η μοναδική πόλη της Costa Rica με ελληνικό όνομα, αφού πολύ κοντά της υπάρχει και ένα χωριό με το όνομα Atenas. Μία Αθήνα με καθαρό αέρα, γεμάτη πράσινο, χτισμένη σε υψόμετρο 698 μέτρων, σε μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από καταπράσινα βουνά. Με κατοίκους που δεν ξεπερνούν τους 8.000, το χωριό αυτό έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο σύμφωνα με το National Geographic.

Τρίτη πόλη της Costa Rica με όνομα εμπνευσμένο από την Ελλάδα, η Esparza που όταν ιδρύθηκε το 1851 ονομαζότανε Sparta. Με το πέρασμα του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς το όνομά της μετατράπηκε σε Esparza. Είναι μία ήσυχη πόλη που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, φημισμένη για τα grecotacos της, δηλαδή τοπικές πίτες αλά ελληνικά από ντόπιους μάγειρες.