choice

Η πιο εντυπωσιακή βιβλιοθήκη στον κόσμο με 350.000 βιβλία

 

Στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας, υπάρχει μία βιβλιοθήκη τόσο εντυπωσιακή που αφήνει άφωνο τον επισκέπτη.

Το όνομά της Real Gabinete Português de Leitura και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Κατασκευασμένη μεταξύ 1880-1887 υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Rafael da Silva e Castro, κοσμείται εξωτερικά από τέσσερα αγάλματα που απεικονίζουν τους Pedro Alvares Cabral  (Πορτογάλος θαλασσοπόρος - εξερευνητής του 15ου αιώνα), Luís de Camões (Πορτογάλος ποιητής),  Infante Henry (γνωστός ως προστάτης των εξερευνητών) και Vasco da Gama (μεγάλος Πορτογάλος θαλασσοπόρος).

Η θαυμάσια αυτή βιβλιοθήκη φημίζεται για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της σε στυλ gothic-αναγεννησιακό που άκμασε κατά την εποχή των πορτογαλικών ανακαλύψεων. Η πρόσοψή της είναι εμπνευσμένη από το μοναστήρι των Ιερονυμιτών στη Λισαβόνα και φιλοτεχνήθηκε από τον Joseph Germano Salle. Κοιτάζοντας κανείς εξωτερικά το κτήριο μπορεί να διακρίνει και τέσσερα μετάλλια, τα οποία φέρουν τους Πορτογάλους συγγραφείς: Fernão Lopes, Gil Vicente, Alexandre Herculano και Almeida Garrett.

Η Real Gabinete Português de Leitura είναι το πνευματικό τέκνο των Πορτογάλων μεταναστών πολιτικών προσφύγων, που θέλησαν να φέρουν τη λογοτεχνία της πατρίδας τους στη νέα τους αποικία, προωθώντας τον πολιτισμό και την επιστήμη. Αποτέλεσε σημείο συνάντησης για την διανόηση και σήμερα θεωρείται η πιο εντυπωσιακή βιβλιοθήκη στον κόσμο.

Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι η τεράστια συλλογή των βιβλίων με περισσότερους από 350.000 τόμους! Στο εσωτερικό τα ράφια φτάνουν έως την οροφή, στην οποία μάλιστα υπάρχουν πολύχρωμα βιτρό παράθυρα, για να φιλτράρεται το φως του ήλιου και να διαχέεται στον χώρο δημιουργώντας μία ονειρική ατμόσφαιρα. Ξύλο, χρυσός, ασήμι, σφυρήλατοι πολυέλαιοι αλλά και συλλογές από σπάνια αντικείμενα, ολοκληρώνουν το σκηνικό που μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά πίσω στον 19ο αιώνα!

Ανοιχτή για το κοινό από το 1900, η Real Gabinete Português de Leitura διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή πορτογαλικών έργων εκτός Πορτογαλίας.Με εξαίρεση τα βιβλία μπορεί κανείς να θαυμάσει και μία σημαντική συλλογή από πίνακες των José Malhoa , Carlos Reis ,Oswaldo Teixeira , Eduardo Malta και Henrique Medina. Καθημερινά η βιβλιοθήκη δέχεται, κατά μέσο όρο, 150 επισκέπτες.