choice

Erebus: ένα «παράθυρο» στην καρδιά του ηφαιστείου

Η Ανταρκτική, μπορεί να είναι γνωστή για τις πολικές της θερμοκρασίες, για τα παγόβουνά της, τους πιγκουίνους και τις φώκιες που ζουν εκεί, αλλά και για κάποια από τα μαγευτικότερα μετεωρολογικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην απομονωμένη και αφιλόξενη αυτή ήπειρο, το Νότιο Σέλας αλλά και τη Σκόνη των Διαμαντιών.

Η Ανταρκτική όμως έχει και ηφαίστεια ορισμένα από τα οποία είναι ενεργά. Ένα από αυτά και το Erebus, στο νησί Ross, που είναι το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο. Αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη και είναι το μοναδικό το οποίο χαρίζει εκπληκτική θέα στο εσωτερικό του.

Το Erebus με ύψος 3.794 μέτρα, καλύπτεται συνεχώς από παγετώνες με εξαίρεση λίγα σημεία στα οποία η γεωθερμική ενέργεια επιτρέπει την ανάπτυξη μερικών βρύων. Είναι ενεργό από το 1972 μέχρι σήμερα και δεν σταματά να «εκπνέει» καπνούς και να εκτοξεύει λάβα. Οι πύρινες μπάλες λάβας, είναι σίγουρα επικίνδυνες για όποιον τυχόν βρεθεί εκεί κοντά.

Φυσικά οι μόνοι που τολμούν να φτάσουν στο Erebus είναι οι επιστήμονες που το μελετούν συστηματικά δεκαετίες τώρα, ελπίζοντας να κατανοήσουν πως ακριβώς λειτουργούν τα ηφαίστεια. Κάθε χρόνο, εκμεταλλεύονται το σύντομο καλοκαίρι του Νότιου Πόλου και φτάνουν στην κορυφή του ηφαιστείου για να εγκαταστήσουν κάμερες καταγραφής της δραστηριότητάς του.

Το εκπληκτικό με το συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι το άνοιγμά του, που προσφέρει μοναδική θέα στο εσωτερικό του. Μπορεί να δει κανείς μια ολόκληρη λίμνη λάβας που βγάζει καπνούς και που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να… σε αιφνιδιάσει. Μάλιστα οι επιστήμονες περιγράφουν το θέαμα με την εξής φράση: «… είναι σαν την αναπνοή ενός δράκου που κοιμάται».