choice

Για γερή μνήμη πιάστε μολύβι και χαρτί

 

Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε για λίγο τα tablets και τα laptop, εάν δεν θέλουμε να ξεχάσουμε και… τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η παραδοσιακή μέθοδος της γραπτής σημείωσης με το στυλό και το χαρτί, μας κρατάει σε εγρήγορση και μας βοηθάει περισσότερο από την σύγχρονη τεχνολογία.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Princeton και του UCLA, μας προτρέπει να ξεχάσουμε τα πληκτρολόγια των laptop στα μαθήματα και στις επαγγελματικές συναντήσεις, επιστρέφοντας στις σημειώσεις με στυλό και χαρτί. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο έντυπο Psychological Science, με τους συμμετέχοντες  να παρακολουθούν ομιλία σε συνάντηση της ακαδημίας TED.

Το θέμα της ομιλίας ήταν πολύ ενδιαφέρον για τους φοιτητές, με τους μισούς να παίρνουν από ένα laptop και στους υπόλοιπους να δίνονται σημειωματάρια και γραφική ύλη για να κρατούν σημειώσεις. Στο τέλος της ομιλίας ζητήθηκε από τους φοιτητές να συμπληρώσουν μία λίστα ερωτήσεων, με την ομάδα που κρατούσε σημειώσεις σε χαρτί να έχει αντιληφθεί πολύ καλύτερα το θέμα.

Το αποτέλεσμα της έρευνας οφείλεται στο γεγονός, ότι η πληκτρολόγηση γίνεται συνήθως μηχανικά χωρίς πραγματικά να σκεφτόμαστε. Αντίθετα, όταν γράφουμε σε χαρτί πρέπει να ακούμε τις πληροφορίες και να τις τροποποιούμε, μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή για να τη γράψουμε με δικά μας λόγια.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Pam Mueller ανάφερε χαρακτηριστικά: «Σχεδόν κανείς δεν μπορεί στις μέρες μας να γράψει όσο γρήγορα πληκτρολογεί, αλλά οι άνθρωποι που το προσπαθούν, μακροπρόθεσμα επωφελούνται όσον αφορά τη διαδικασία της κατανόησης και συνεπώς της εκμάθησης. Τα νέα μας ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα κι αν οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται για ακαδημαϊκούς σκοπούς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιδόσεις».

Δήλωσε βέβαια, ότι είναι πολύ δύσκολο την σημερινή εποχή να μπορέσεις να πείσεις τους νέους να απαρνηθούν τα πληκτρολόγια και να στραφούν στο χαρτί και το μολύβι.