choice

Βρήκε τη λύση του ένα από τα μυστήρια των Πυραμίδων !

Αρκετοί αρχαιολόγοι, ερευνητές και συγγραφείς, έχουν διατυπώσει άπειρες φορές ερωτήματα σχετικά με τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Ένα από αυτά, πως κατάφεραν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι να μεταφέρουν τους τεράστιους ογκόλιθους για να δημιουργήσουν αυτά τα αριστουργήματα. Πώς θα μπορούσαν να ανεβάσουν ογδόντα εργάτες έναν ογκόλιθο τριών τόνων;

Οι θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια πολλές. Μερικές υποθέσεις βασίζονται στη χρήση διαφόρων ειδών μηχανών. Άλλες, επικεντρώνουν την προσοχή τους στις ράμπες, χάρη στις οποίες οι εργάτες μετέφεραν τους ογκόλιθους.

Τώρα, σύμφωνα με μελέτες φυσικών από το Ίδρυμα Δομικών και Υλικών Ερευνών και από το Πανεπιστήμιο του Amsterdam, δίνεται μία νέα εκδοχή και ενδεχομένως μία λύση στο μυστήριο αυτό.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν σκεφτεί ένα έξυπνο «κόλπο» για να μετακινήσουν εύκολα τους ογκόλιθους. Φαίνεται πως ύγραιναν την άμμο και κατόπιν έσερναν τις τεράστιες πέτρες επάνω στην προσχεδιασμένη διαδρομή.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι επιστήμονες μελέτησαν το περιβάλλον της περιοχής όπου κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες, έχοντας κατά νου τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και τα υλικά και τεχνικά μέσα που οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν στη διάθεσή τους. Κατά κάποιον τρόπο οι υποθέσεις τους επιβεβαιώθηκαν από μία απεικόνιση σε τοίχο του τύμβου του Τζεχουτινότεπ, όπου φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η μεταφορά των ογκόλιθων.

Η τοιχογραφία χρονολογείται περίπου το 1900 π.Χ και απεικονίζει 172 άνδρες να μεταφέρουν ένα τεράστιο άγαλμα χρησιμοποιώντας έλκηθρο με σκοινιά. Σε αυτήν ξεχωρίζει και ένα άτομο που στέκεται στο μπροστινό μέρος του έλκηθρου και ρίχνει νερό πάνω στην άμμο. Βρέχοντας την άμμο τα έλκηθρα μπορούσαν να γλιστρήσουν πιο εύκολα σε όλη την επιφάνεια.

Οι επιστήμονες είναι σχεδόν βέβαιοι ότι για τη μεταφορά κατασκευάστηκε ένα όχημα σαν έλκηθρο, με μοχλό και τροχαλία, ενώ για να μετακινηθούν οι πέτρες στα ψηλότερα σημεία της πυραμίδας, υπήρχαν κατασκευές σαν σκαλωσιές. Σε αυτές ανέβαιναν οι εργάτες και τραβούσαν τις πέτρες από το έλκηθρο αφού πρώτα του άλλαζαν γωνία ώστε να τις απελευθερώσει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου στο περιοδικό Physical Review Letters.