choice

Ξεκινά η κατασκευή του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο βρίσκεται στο Dubai και δεν είναι άλλο από το φημισμένο Burj Khalifa με ύψος 828 μέτρα. Ο ουρανοξύστης είναι ορατός από απόσταση 100 χιλιομέτρων και το σχέδιό του είναι εμπνευσμένο από ένα φυτό που συναντάται στις ερήμους, το Hymenocallis.

Το Burj Khalifa πρόκειται να χάσει το ρεκόρ του υψηλότερου κτηρίου μόλις χτιστεί το Kingdom Tower στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας. Μετά από πολύμηνες προετοιμασίες και κάποιες καθυστερήσεις, όλα είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσής του στις 27 Απριλίου.

Υπολογίζεται ότι για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν 5 περίπου χρόνια, 1.23 δισεκατομμύρια δολάρια, μισό εκατομμύριο κυβικά μέτρα σκυροδέματος και περίπου 80.000 τόνοι χάλυβα! Ο Kingdom Tower θα έχει ύψος ένα χιλιόμετρο, 200 ορόφους, θα διαθέτει περισσότερους από 50 ανελκυστήρες (με τον ταχύτερο ταξιδεύει με ταχύτητα 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) και 12 κυλιόμενες σκάλες.

Ο σχεδιασμός του είναι κομψός με αεροδυναμική μορφή και όπως ισχυρίζεται ο αρχιτέκτονας Adrian Smith παραπέμπει στα νέα βλαστάρια που φυτρώνουν και αναπτύσσονται στη φύση. Αυτό που σίγουρα θα κόβει την ανάσα είναι η υπαίθρια βεράντα που θα δημιουργηθεί σε ύψος 600 μέτρων και θα αποτελεί τον υψηλότερο χώρο αναψυχής παγκοσμίως. Διαμερίσματα, γραφεία αλλά και ένα ξενοδοχείο θα «εγκατασταθούν» στο νέο στολίδι της Jeddah. Ο ουρανοξύστης που θα χτιστεί πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα θα έχει εκπληκτική θέα σε ολόκληρη την περιοχή.

Η δημιουργία του Kingdom Tower είναι ένα νέο όραμα για την Jeddah που θεωρείται η πιο ποικιλόμορφη και κοσμοπολίτικη πόλη της Σαουδική Αραβίας. Το έργο έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας από το αργό πετρέλαιο που έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του βασιλείου για χρόνια.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν διάφορες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα ο κίνδυνος διάβρωσης του κτηρίου εξαιτίας του αλατιού της Ερυθράς Θάλασσας. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα επίσης είναι η αντοχή του κτηρίου στους ισχυρούς ανέμους. Το σχήμα του είναι κυκλικό με σκοπό να μειωθεί η δύναμη που θα δέχεται από τα πολλά Μποφόρ.

Το όλο έργο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2008 και ένα χρόνο αργότερα τα σχέδια για την υλοποίησή του μπήκαν σε αναμονή λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.